Scenele si garduletele din centrul istoric au nevoie de aviz de la Cultura. De ce nu s-a dat niciodata asa ceva

La Timișoara nu știe stânga ce face dreapta. Direcția de Cultură habar nu are ce evenimente au loc în centrul istoric, deși ar trebui, teoretic, să avizeze montarea de scene și gărdulețe. Incidentul din ziua Floriilor catolice, când nu s-a putut ține tradiționala procesiune, din cauza unui concurs sportiv, a tras doar un semnal de alarmă asupra unei situații care durează dintotdeauna.

Reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara au fost deranjați de faptul că în ziua de Florii nu au putut ține procesiunea tradițională din cauza unui eveniment sportiv organizat în Piața Unirii. Nici slujba nu s-a auzit bine, din cauza difuzoarelor, iar toaletele destinate participanților la eveniment erau lipite de zidul lăcașului de cult. „Sunt convins că acest incident nu va umbri relația excelentă pe care o avem cu Episcopia Romano-Catolică. Ar fi trebuit și episcopia să ceară aprobare de la Comisia de ordine publică și am fi știut de procesiune și am fi avut grijă să nu se desfășoare evenimentul sportiv acolo. Nu e existat informația, nimeni nu și-a pus problema și s-a ajuns acolo (…) O să avem grijă pe viitor”, a declarat, marți, primarul Nicolae Robu. Totuși, cei de la Episcopia Romano-Catolică îl contrazic pe edil. „Primăria Municipiului Timișoara a fost informată în scris cu privire la întregul program al Sărbătorilor Pascale din calendarul romano-catolic, dar și cu privire la toate celebrările mai importante, de la duminici obișnuite, până la zilele mai însemnate ce vor urma până la 31 decembrie 2018. Sperăm că măcar de acum înainte astfel de evenimente nefericite să nu mai aibă loc”, susțin aceștia. Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură, susține că, potrivit legii, autoritatea religioasă trebuie să-și dea acordul pentru desfășurarea unor astfel de manifestări în proximitatea lăcașelor de cult.

„Ofsaidul” în care au fost prinși organizatorii concursului sportiv și cei de la Comisia de ordine publică a PMT este însă și mai mare. „Există un articol 23 al aceleiași legi (Legea 422, de protecție a monumentelor istorice – n.r.) care spune că orice intervenție în zona de protecție, inclusiv împrejmuiri temporare, amplasare de indicatoare, peisagistică, tot ceea ce se întâmplă practic în zona protejată trebuie să fie avizat de Ministerul Culturii. Nu avem dorința de a limita activitatea, dar este evident nevoie de cineva care să se gândească la binele zonei protejate. Asta este misiunea noastră (…) Pentru evenimentul de duminică nu a cerut nimeni aviz. Noi nici nu știm când se întâmplă aceste lucruri, pentru că ele trec direct prin Comisia de ordine publică a Primăriei Timișoara. Ne trezim cu tot felul de evenimente. Din punct de vedere legal, era nevoie să ceară, în primul rând, aprobarea Bisericii. Acel articol pe care l-am prezentat nu era atât pentru primărie, care trebuie, evident, să consulte biserica atunci când intenționează să organizeze evenimente în proximitatea oricărui lăcaș de cult, dar să știe și bisericile că au acest drept de a atenționa primăria că nu se pot organiza evenimente în proximitatea celor care se află în zona protejată sau în zona de protecție, pentru că au legea de partea lor. E un lucru firesc”, explică Predescu.

În acest moment, Direcția de Cultură, deși ar trebui să avizeze orice concert, spectacol sau concurs sportiv care are loc în zona istorică sau cea de protecție, nici măcar nu știe când au loc astfel de evenimente! Sorin Predescu spune că, în aceste condiții, nu se pune problema vreunei amenzi și afirmă că s-au făcut primii pași pentru ca situația să se schimbe. „Sancțiunea ar putea fi cerută în primul rând de Biserica Catolică. Pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Nu avem niciun fel de cerere în acest sens și nu avem de unde să știm dacă ei s-au înțeles sau nu anterior, până nu avem un document, o solicitare, o reclamație (…) Noi nu știm ce evenimente urmează să aibă loc. Am cerut deja Comisiei de ordine publică să ne anunțe. Primarul Nicolae Robu a făcut o invitație către Direcția de Cultură, pentru a participa la un consiliu de coordonare a agendei culturale, una dintre comisiile despre care se tot vorbește. Sperăm să avem, într-un fel sau altul, informații despre evenimentele care se petrec în zona istorică și care presupun instalații de mari dimensiuni, astfel încât să ne putem spune punctul de vedere dacă este corect sau nu modul acela (…) În ceea ce privește însă amplasarea de scene, de obiecte cu caracter temporar sau definitiv în spațiile istorice, vom cere aviz de acum încolo, pentru că se pare că lucrurile au scăpat de sub control. Încercăm să conștientizăm acum primăria, să intrăm pe o procedură prin care se evenimentele care se petrec în zona istorică să treacă prin avizare. Avizare simplă, clară, cu atenție din partea noastră pentru monumentele istorice”, a explicat șeful de la Cultură.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social