În cadrul ediției naționale a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), organizată de Imobiliare.ro, a avut loc o conferință moderată de jurnalistul Moise Guran, principale teme abordate fiind noile dezvoltări de locuințe, construcțiile verzi, dar și programul Prima Casă. Principal idee a fost că nu există niciun scenariu potrivit căruia cererea de locuințe va stagna în următorii zece ani.
„Vedem din ce în ce mai multe cereri pe terenuri, mai mici sau mai mari”, a anunțat Laurențiu Lazăr, CEO al companiei de consultanță Colliers. Acesta precizează că interesul pe această piață vine și din partea unor investitori străini care sunt interesați inclusiv de loturi în zone centrale din București. „Cererea e foarte mare pe toate segmentele pieței. Ritmul construcțiilor, deși s-a mărit, nu reușește să îndestuleze această cerere”, a spus și Anca Bidian, CEO Kiwi Finance. În viitor însă, accentul va fi pus pe calitatea locuinței, au fost de acord cei prezenți. Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, a arătat că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în prezent cu programul Prima Casă, statul ar trebui să încurajeze oamenii să cumpere, potrivit cu veniturile lor, locuințe de cât mai bună calitate. Este vorba aici și de case cu o performanță energetică ridicată sau chiar „verzi”, care până acum nu s-au bucurat de prea mare popularitate.
Cât despre programul Prima Casă, participanții la conferința CPI au fost de acord cu faptul că ponderea acestuia în totalul achizițiilor ar trebui să fie mult diminuată, iar cumpărătorii să se îndrepte spre alte soluții de finanțare. Mărgescu subliniază, pe de o parte, că programul guvernamental nu și-a atins scopul economic, acela de a stimula construcțiile de locuințe noi, pentru că o bună parte din fondurile alocate au mers spre piața de apartamente vechi. Pe de altă parte, pe piața nouă, programul nu a stimulat construcția de locuințe de calitate, accentul fiind pus asupra prețului. „Acest program a ajuns să creeze monștri”, a mai spus reprezentantul Forte Partners. În ceea ce privește scopul social al programului – acela de a ajuta persoanele cu venituri mai scăzute să-și achiziționeze o casă –, concluzia a fost că, în special în marile orașe, acesta nu a prea a fost atins. Mulți cumpărători care ar fi putut apela la altă modalitate de finanțare au preferat să contracteze un credit co-garantat de stat, datorită avansului mai redus. De altfel anul trecut, pe fondul epuizării fondurilor alocate de stat, ponderea creditelor Prima Casă a scăzut de la aproape 90% din total, până la circa 40%.
Comentarii prin facebook