Nu e una dintre rețelele de fițe, care să fi făcut pasul spre restaurantele cu pretenții, dar, spun localnicii, e delicioasă și foarte ușor de preparat. Păturata pe crumpi, adusă în zona Banatului de pustă de coloniștii șvabi, e încă preparată în gospodăriile din zona Ciacova. La început de iunie veți putea testa chiar voi această mâncare interesantă.
Păturata pe crumpi se prepară în satele din apropiere de Ciacova de când în zonă au ajuns primii șvabi. I se mai spune și tolvăgele și are o poveste interesantă. E o mâncare mult mai puțin populară decât tocănițele și papricașurile care au deja mai multe festivaluri dedicate. Acum, păturata se prezintă și ea pofticioșilor, în piața centrală din Ciacova. „Este o mâncare specifică zonei Banatului de pustă. Mai multe sate și orașe au acele festivaluri ale ceaunelor, dar noi am vrut să ieșim puțin din tiparele consacrate. Păturata pe crumpi mai este cunoscută sub denumirea de tolvăgele, în două sate care aparțin de Ciacova așa i se spune. La origini, mâncarea este șvăbească. Șvabii din Ciacova au venit în primul val de colonizare. Nu au fost cele mai înstărite familii. Dacă ne uităm la compoziția păturatei, la origini, ingredientele sunt puține, astfel că și-au putut permite s-o gătească și familii mai puțin înstărite (…) Mâncarea se face la capac, deci la aburi, și, pentru că ștrudelul se întinde cât masa și se rotește, în momentul în care se gătește, se poate desface în foi, ca și cum ar fi pătură peste pătură. De aici și denumirea de păturată”, spune Cipriana Sava, consilier pe probleme de turism la Primăria Ciacova.
Cum se face păturata
Se face acel papricaș, care se gătește în oală de lut, în cratiță de lut. Între timp, se frământă acea păturată din făină, apă și sare, se frământă foarte bine, se lasă puțin la odihnit, după care, cu un sucitor, se face un rotocol care se întinde pe mână și pe masă, să treacă de colțurile mesei. Se rupe marginea, se stropește cu ulei, se pune, dacă vreți, și se rulează, ca orice ștudel. Nu se face o singură «păturată», se fac mai multe, și se pun covrig, una lângă alta. În momentul în care ai terminat de pus «păturatele» se pune capacul, care nu se dă jos. Se fierbe în abur. Odată ce este gata, se aude. Gospodinele știu după bolborositul papricașului că este gata. Se pune pe masă oala și când toată lumea este așezată se ridică capacul. E un miros.. Acel ștrudel se umflă. De obicei nu se mănâncă de azi pe mâine, de obicei alături de murături. Pe timp de vară sunt castraveții acriți la soare. Iarna, e varză murată, castravete, ardei umpluți cu varză.
Festivalul Păturatei, la prima ediție, va avea loc pe 9 iunie, în Piața Centrală din Ciacova. Vor fi șase cuptoare la care vor găti șase femei din zonă. Pofticioșii vor putea gusta și păturată, dar vor fi amenajate și standuri cu mici, grătare și alte preparate de acest gen. „Este e premieră. După discuțiile cu consilierii mei am ajuns la ideea să trebuie să facem ceva inedit, deosebit, nu numai ceaune, așa cum face toată lumea. Având în vedere că este o mâncare specifică zonei, ne-am hotărât să facem acest festiva. Vrem ca el să devină o tradiție în viitor. Vor fi șase cuptoare, unde se va găti acest preparat, dar vor fi și tarabe cu mici și grătare. O să aducem o formație de muzică, să atragem lumea. Încă nu este totul stabilit la nivel de detaliu. Va fi în centru, trebuie să profităm de frumusețea acestui loc”, spune primarul Petru Filip.
Nu sunt multe familiile din zonă în care încă se gătește păturată. „Sunt puține familii 100% de bănățeni rămase în zonă. Cel puțin o dată pe lună, în aceste familii se mănâncă păturată. Înainte, din povești, știu că o dată pe săptămână se făcea păturată pe crumpi. A fost o mâncare a săracilor, dar, în timp, a prins bine și în rândul celor mai înstăriți. Se gătește în două ore, nu conține foarte multe ingrediente. Acele familii mai înstărite au adăugat smântâna, au adăugat brânza, au mai pus cârnați în papricaș. Nu este ceva foarte cunoscut, este inedită, este veche. Eu am crescut cu păturată, a crescut și mama mea cu păturată, și bunica..”, a mai declarat Cipriana Sava.
Comentarii prin facebook