Luminițele de Crăciun au stat aprinse, în medie, o lună și jumătate în marile orașe din România și au scos bani frumoși de la bugetele locale. Infocons a făcut un studiu referitor la cheltuielile primăriilor reședințelor de județ, iar Timișoara ocupă primul loc… de la coadă.
Conform studiului, primăriile reședințelor de județ au plătit, în medie, 711.995 lei pentru iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă. În total, au fost încheiate 38 de contracte pentru achiziția instalațiilor de iluminat. 40% din instalații au fost prin achiziție directă, 20% din instalații au fost atribuite prin licitație, 12.5% din instalații au fost închiriate, tot 12.5% au fost prin contracte de concesiune, iar 7.5% au fost achiziționate în anii anteriori. Restul de 7.5% din instalații au fost atribuite prin proceduri de negociere fără publicarea unui anunț prealabil (Primăria Municipiului Ploiești), procedură simplificată (Primăria Sectorului 6) sau date spre folosire cu titlul gratuit (Primăria Municipiului București).
Când vine vorba de consum, cel mai mic preț, adică 10 lei / zi, a fost plătit de Primăria Municipiului Târgoviște. De departe, cei mai mulți bani, adică peste 6.496 lei / zi, a achitat Primăria Municipiului București. Primăria Timișoara, cu 862,36 lei / zi, este în Top 10 la acest capitol, dar oricum foarte departe de instituția condusă de Gabriela Firea. Pe de altă parte, un sfert din primării nu au oferit costul zilnic achitat, deoarece nu au efectuat o contorizare separată pentru instalațiile de iluminat. Cea mai lungă perioadă de funcționare a instalațiilor a fost înregistrată în Sectorul 4 unde luminițele de Crăciun au stat aprinse două luni, între 15 noiembrie 2017 și 15 ianuarie 2018. Media la nivel național a fost de 42,78 zile.
În ceea ce privește costurile efective pentru instalațiile de iluminat, recordul îl deține, de departe, Primăria Constanța, care a cheltuit, la acest capitol, nu mai puțin de 5,52 milioane de lei, adică 1,2 milioane de euro. Primăria Timișoara este singura din țară care nu a plătit niciun leu pentru achiziționarea de astfel de echipamente, folosindu-le pe cele pe care le avea din anii anterior! Spre comparație, la Arad, beculețele au costat, conform studiului Infocons, 1,3 milioane de lei, iar la Reșița – 78.125 lei. Întregul studiu poate fi consultat aici.
Comentarii prin facebook