Mai stăm o vreme în beznă. RATT nu începe încă să schimbe becurile arse de pe străzile Timișoarei. Proiectul care prevedea încredințarea, prin atribuire directă, a acestui serviciu a căzut la vot, după ce aleșii PSD au decis să nu-l susțină. S-a lăsat din nou cu replici grele, primarul Nicolae Robu având în vizor atât social-democrații, cât și firmele care au întreținut iluminatul stradal până anul trecut.
Din toamna trecută, la Timișoara nu mai are nimeni grijă de stâlpii de iluminat și nu mai înlocuiește nimeni becurile arse. Asta, după ce au expirat contractele cu doi operatori. În vara lui 2017, consilierii locali au fost de acord cu întocmirea unui studiu de oportunitate care să spună dacă RATT poate prelua, prin atribuire directă, „întreţinerea serviciului de iluminat public şi iluminat festiv de sărbători din Timişoara”. Contractul ar fi trebuit să ofere societății de transport public monopol pe 15 ani, dar el n-a intrat încă în vigoare. RATT ar fi trebuit să devină societate comercială și să obțină licență de operare, dar era nevoie și de un aviz de la Consiliul Concurenței. După încă niște modificări aduse proiectului inițial, avizul a venit în această săptămână. Vineri, consilierii locali ar fi trebuit să voteze noul act normativ care ar fi dat RATT, prin încredințare directă, întreţinerea serviciului de iluminat public şi iluminat festiv de sărbători.
Proiectul a apărut pe ordinea de zi suplimentară a plenului de vineri și… a căzut la vot! Asta, pentru că aleșii PSD, care au anunțat de la început că au primit documentele cu prea puțin timp înainte, nu au votat. Rezultatul votului l-a uimit pe primarul Nicolae Robu. „Grupul împotriva Timișoarei format din consilieri PSD dorește ca încă două săptămâni, cel puțin, să nu se poată interveni la defecțiunile pe care le avem la sistemul de iluminat public”, a spus edilul. „Sunt firme în Timișoara care au oameni care refuză să vină în schimbul 2 sau schimbul 3, mai ales femei, din cauza condițiilor de siguranță”, a intervenit, la rândul lui, Radu Dimeca (PNL). „Nu avem niciun joc politic, aceste subiecte le-am primit cu două sau trei minute înainte de ședință. Nu în ședința de astăzi s-a distrus iluminatul public în oraș. Nu în ședința de astăzi s-a decis să se dea către STPT și v-ați dat seama că este ilegal, nu în ședința de astăzi ne-am dat seama că ne trebuie aviz de la Consiliul Concurenței… Nu de la 14 la 16 intră un oraș în colaps, intră de mult timp, ca și dezinsecția, ca și deratizarea, ca și iluminatul”, a început să explice decizia Dan Idolu, liderul grupului PSD din CL Timișoara.
Vorbele lui Idolu l-au iritat și mai tare pe primarul Robu. El susține că societățile din subordinea CLT sunt, în acest moment, eficiente, însă au probleme cu… istoria. „În afară de cele 24 de ore cât am avut gazul întrerupt, în aceste condiții cumplit de grele, orașul s-a dezvoltat și am ținut în viață toate societățile, pe care le-am și eficientizat, pentru că acum sunt pe plus. Însă au pietre de moară încă după ele și sperăm să se rezolve și această problemă care pe noi ne depășește (…) Vrem să rămânem fără lumină pe străzi în continuare? Știu că sunt nemulțumiți cei de la AEM și Elba, către care au mers sume fabuloase pentru servicii de proastă calitate. O să vedeți că noi, cu bani mult, mult mai puțini o să asigurăm servicii de iluminat public mult mai bune (…) Am obținut avize de peste tot și acum ne punem noi frâne. Chiar este incorect față de acest oraș”, a declarat edilul.
Robu a vorbit, din nou, despre vicisitudinile pe care a fost nevoit să le îndure și pe care le-a depășit în folosul orașului. El i-a amenințat pe PSD-iști că le va face reclamă, să știe alegătorii ce să facă. „Voi avea grijă de acum înainte. Dacă atâta ne batem joc de orașul ăsta, atunci și eu o să am grijă de cei care își bat joc. Nu voi mai avea deschiderea pe care am avut-o până acum, să fie clar. Să fie foarte clar. Se înregistrează tot și se transmite. Eu țin la acest oraș, lupt pentru acest oraș (…) Am trecut cu vederea boicotul de la Pasajul Jiul, am trecut cu vederea boicotul de la Popa Șapcă, boicotul de la centrul istoric, boicotul de la Michelangelo și toate cele. Am răzbit, le-am făcut pe toate. Acum vrem și iluminatul să meargă prost? Tot va merge bine până la urmă, dar mai întârziați. Atât faceți, mai întârziați și nu faceți decât să atrageți oprobriul public, vă descalificați. Mă duc el la miile de cetățeni care urmăresc ieșirile mele pe Facebook și o să le spun nominal cine sunt cei care sunt împotriva Timișoarei”, a tunat primarul Timișoarei. „Nu ne puteți obliga, conform regulamentului și Legii administrației publice locale, să ne aruncați niște hârtii pe masă. Nu s-au întâmplat niciodată în istoria orașului asemenea abuzuri administrative. Sigur că eu sunt cel nemulțumit de iluminat și am reclamat de atâtea ori”, i-a replicat Idolu.
Primarul a revenit apoi la o temă mai veche, și anume sediul social-democraților, care plătesc chirie municipalității. Contractul a fost prelungit în acest an, după discuții în contradictoriu și o dezbatere publică cu scântei. „Dacă ar fi fost pe ordinea suplimentară vinderea sediului PSD, să vedeți cum votați! Dacă vi-l puneam pe genunchi, imediat îl votați. Ați încercat de atâtea ori să mă determinați să vi-l vindem. Asta este consecvența pe care o aveți. Niciodată n-ați făcut nici cel mai mic lucru pentru Timișoara. Tot ce puteți este împotriva Timișoarei, crezând că în felul acesta creați probleme administrației locale. Creați probleme timișorenilor, nu administrației locale”, completat Nicolae Robu. „Mă uit la PNL și văd că s-a degradat foarte mult retorica unui partid cu pretenții ca PNL. Nu reprezentați spiritul PNL, domnule primar”, a conchis, pe de altă parte, Dan Idolu. Proiectul va reveni pe ordinea de zi a plenului CL cel mai probabil peste două săptămâni. Celelalte proiecte de pe „suplimentara” de vineri au trecut.
Comentarii prin facebook