Primăria Timișoara e bună de plată, după ce Horticultura SA a cerut în instanță să-i fie achitate servicii nesolicitate și nerecepționate, din perioada în care nu avea contract. Pe aceeași speță, Curtea de Conturi a decis că municipalitatea procedase corect returnând facturile.
În toamna lui 2014, contractele pentru întreținerea spațiilor verzi din Timișoara încheiate de PMT cu diverse societăți au expirat. Ulterior, Horticultura a fost de acord să se ocupe în continuare de zona centrală a orașului, beneficiind de un contract încheiat în luna octombrie 2015, cu o valoare de 2,2 milioane de lei. În septembrie 2014 însă, fără contract, Horticultura a executat „lucrări privind întreținerea parcurilor, spațiilor verzi și sistemelor de irigare de pe domeniul public din zona centrală a municipiului Timișoara”. Apoi a prezentat către PMT două facturi în valoare de 380.217,17 lei, respectiv 344.945,10 lei. În total, 725.169,27 lei. Acestea i-au fost însă returnate directorului Andrei Drăgilă, cu precizarea că „pentru perioada respectivă nu a fost încheiat contract de prestări servicii de întreținere spații verzi și nu a fost emis program de execuție a lucrărilor”. Altfel spus, Horticultura a făcut lucrări după placul ei și apoi a cerut bani pentru ele. Cei de la PMT au refuzat însă să facă plata și nici nu au recepționat lucrările, așa că societatea aflată în subordinea CL Timișoara a dat în judecată municipalitatea.
Pe 25 iulie, judecătorii de la Tribunalul Timiș au emis o primă sentință în acest caz. „Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta SC Horticultura SA, în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Timișoara prin Primar. Obligă pârâtul Municipiul Timișoara prin Primar la plata către reclamanta SC Horticultura SA a sumei de 725.169,27 lei. Respinge în rest acţiunea. Obligă pârâtul Municipiul Timișoara prin Primar la plata către reclamanta SC Horticultura SA a sumei de 16.461,69 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Timiş”, au decis magistrații. Practic, PMT ar trebui să plătească, pentru lucrări nesolicitate și nerecepționate, peste 156.000 de euro, cărora li se adaugă peste 3.500 de euro cheltuieli de judecată.
Și mai interesantă în acest caz este implicarea Curții de Conturi. Un control al Camerei de Conturi Timiș, efectuat în 2016, a lăsat ca măsură, la punctul 1.9, „verificarea realității lucrărilor efectuate de către Horticultura SA în luna septembrie 2014 și luarea tuturor măsurilor legale de acoperire a cheltuielilor ocazionate de executarea acestor lucrări”. PMT a contestat însă raportul Camerei de Conturi la București. Comisia de soluționare a contestațiilor de la Curtea de Conturi a decis, în iunie 2017, negru pe alb, că „admite contestația formulată de UATM Timișoara împotrivă măsurii dispuse la pct. 1.9 din decizia emisă de Camera de Conturi Timiș”. Altfel spus, conform temutei Curți de Conturi, Primăria Timișoara a avut dreptate să refuze la plată lucrări nesolicitate. Judecătorii au văzut însă altfel situația.
Comentarii prin facebook