O competiție, o retrospectivă dedicată lui Andrei Ujică, câteva filme românești și străine foarte noi și foarte apreciate, un focus Florin Iepan, mini-secțiune de filme subversive clasice. Cu asta vă îmbie a cincea ediție a Festivalului Ceau, Cinema!, care începe joi, la Timișoara.
Cea de-a cincea ediţie a festivalului are loc între 19 şi 22 iulie, la Timişoara şi Gottlob. Pentru trofeul Ceau, Cinema! se luptă, în acest an, șase filme realizate de regizori din Croaţia, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Ucraina și Italia. Toate au fost prezentate în ultimul an în festivaluri precum cele de la Cannes, Locarno, Karlovy Vary, Rotterdam sau Veneția. Este vorba despre „Comic Sans”, de Nevio Marasović; „3/4”, de Ilian Metev, „Out”, de György Kristóf; „Nina”, de Olga Chajdas; „Căderea”, de Marina Stepanska; și „Manuel”, de Dario Albertini. Juriul este format din actriţa Alina Grigore, criticul de film Ileana Bîrsan şi regizorul Florin Iepan. Andrei Ujică, unul dintre cei mai apreciați reprezentanți ai Noului Cinema Nonficțional din lume, va fi omagiat printr-o retrospectivă la Ceau, Cinema!. Regizorul va fi prezent în orașul său natal, pentru a prezenta publicului trilogia sa despre sfârșitul comunismului – „Videograme dintr-o revoluție”, „Out of the Present” și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, dar și pentru a susține un masterclass.
În deschiderea festivalului va fi proiectată comedia „Povestea unui pierde-vară”, în regia lui Paul Negoescu, cu Alexandru Papadopol în rolul principal. Veți putea vedea, de asemenea, trei dintre cele mai așteptate documentare românești noi: „Procesul”, în prezenţa realizatorilor Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan, „Dacii liberi” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Andrei Gorgan) și „Licu, o poveste românească” (r. Ana Dumitrescu), precum şi „Pororoca”, de Constantin Popescu, de asemenea invitat la festival. În festival au fost incluse și trei dintre cele mai de succes filme europene recente: documentarul francez, nominalizat la Oscar, „Chipuri, locuri”, realizat de legendara cineastă Agnès Varda şi de fotograful JR, „Vinovatul”, debutul tânărului regizor danez Gustav Möller, şi unul dintre hiturile cinematografiei maghiare din ultimul an, „Banditul Whisky”, de Nimród Antal. De proiecţii speciale vor avea parte curajosul documentar rus „Comisia de recrutare” („Convictions”, 2016), cu participarea regizoarei Tatiana Chistova, precum şi lungmetrajul sârbesc „Afterparty” (r. Luka Bursac, 2017), filmat parţial şi la Timişoara şi proiectat în prezenţa câtorva membri ai echipei.
Mini-secţiunea „filme subversive” programează două filme celebre lansate în timpul comunismului în Europa de Est: „Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, proiectat la 50 de ani de la realizarea filmărilor în 1968, şi „W.R. – Misterele organismului” (1971), al regizorului sârb Dušan Makavejev. Ceau, Cinema! îi dedică un focus regizorului timişorean Florin Iepan. Vor putea fi revăzute şi discutate „Născuţi la comandă – Decreţeii” (2005), „Odessa” (2013) și „Zece minute cu clasa muncitoare” (1994). Programul integral şi catalogul festivalului sunt disponibile pe site-ul ceaucinema.ro, precum și pe pagina de Facebook, iar abonamentele și biletele pot fi achiţionate atât online, pe site-ul iabilet.ro, cât şi în spaţiile de proiecţie, înaintea filmelor.
Comentarii prin facebook