O oră pentru un acord de transfer al unor pacienți cu arsuri grave, obținut din Belgia. Un ministru, un secretar de stat și doi deputați care să se ocupe de toată povestea, din partea română. Se întâmplă la aproape 4 ani de tragedia din Colectiv, într-o țară care pare că n-a învățat nimic, spune deputatul PNL de Timiș Pavel Popescu.
Doi angajaţi ai complexului energetic Oltenia s-au electrocutat, vineri, la locul de muncă, după ce un panou electric a luat foc. Cei doi făceau reparații la un transformator la cariera Pinoasa, în apropiere de Rovinari. În vârstă de 42, respectiv 48 de ani, ei au suferit arsuri la față și la mâini. Bărbatul de 42 de ani este în stare gravă și el a fost adus la Spitalul Floreasca, în București, cu un elicopter SMURD. Cealaltă victimă a fost dusă cu ambulanța la Spitalul de Arși din Capitală. Cei doi bărbați vor fi transportați la un spital din străinătate, cel mai probabil în Belgia, pentru a fi tratați corespunzători.
Istoria acestui transfer este însă dureroasă și arată cât de pregătită este România să-și salveze cetățenii, la aproape trei ani după tragedia de la Colectiv. Deputatul PNL de Timiș Pavel Popescu, implicat, la vremea respectivă, în transferul în Norvegia al unor răniți de la Colectiv, povestește. „Colegul meu Dan Vîlceanu, care se ocupa personal de cazurile celor doi pacienți alergând prin spitale, mi-a solicitat ajutorul pentru a-i transfera la un spital care le poate oferi tratament corespunzător. Pe scurt, cu ajutorul Ramonei Strugariu și al doctorului Serge Jennes (un înger îl numim noi), în mai putin de o oră, am avut confirmarea pentru două paturi de arși la Grand Hospital de Charleroi. Doctorul Raed Arafat s-a mobilizat impecabil și e pregătit în orice moment pentru a-i transfera în Belgia. Am vorbit cu doamna ministru Sorina Pintea care a obținut formularele pentru cei doi pacienți și care m-a asigurat că vor fi transferați urgent (…) Ce mi se pare mie incredibil? Că la 3 ani după Colectiv, este nevoie de: Ministrul Sănătații să vină personal să se implice în caz, un secretar de stat să facă același lucru, 2 deputați (unul stă pe telefoane și e-mail de la 3.000 de km distanță, celălalt aleargă printre spitale cu familiile pacienților) și o angajată a Parlamentului European ca să ne mobilizăm să îi urcăm pe cei doi pacienți odată în avion. Repet: într-o oră, am avut acceptul pentru transfer din partea doctorului Serge Jennese, cu toate detaliile aferente lui. Un stat incapabil să-și salveze cetățenii”, a notat Popescu, pe Facebook.
Comentarii prin facebook