Trebuie să înțelegem că viața modernă este bazată pe noile tehnologii. Asta spune primarul Nicolae Robu, care susține că telefonul este viitorul. Oricum, biletele pe hârtie nu sunt de viitor și doar „iresponsabilii” mai investesc în așa ceva.
Plata cu telefonul mobil a călătoriilor cu transportul în comun este un semn al statutul de oraș de avangardă al Timișoarei. Primarul Nicolae Robu spune că se aștepta la reacții potrivnice, dar e obișnuit cu asta și și le asumă, totul în numele progresului. „Trebuie să fim deschiși, să fim sensibili la noile provocări, la ceea ce ne cere viața modernă, bazată pe noile tehnologii. Cine nu are această deschidere va pierde. Așa cum în alte părți, în țările avansate deja, tehnologic și din toate punctele de vedere, mult mai avansate ca România, s-a putut trece la efectuarea plăților și la o mulțime de servicii numai cu ajutorul noilor tehnologii, și noi, românii, putem face asta. Nu suntem cu nimic inferiori. Trebuie doar să renunțăm la inhibiții, să renunțăm la spiritul retrograd pe care îl văd că se mai manifestă, la conservatorismul pe care o parte din populație îl arată. Timișoara a fost un oraș deschis, un oraș al noului, un oraș al avangardei în foarte multe privințe”, a declarat edilul.
Chiar dacă în orașe mari și cu foarte mulți turiști, precum Munchen, Viena sau Praga, există automate pentru biletele de transport în comun – în capitala Bavariei, chiar în tramvaie, de exemplu – la Timișoara acest lucru nu se va întâmpla. „Nu trebuie înțeles că vom renunța peste noapte la a taxa călătoriile și cu bilete pe hârtie. Investiții în automate de vândut bilete n-o să facem, pentru că, la ora actuală, numai cineva iresponsabil, după aprecierea mea, mai face astfel de investiții”, spune Nicolae Robu.
Și când am introdus taxarea doar cu telefonul, și am fost primul oraș din țară care a făcut asta, pentru parcare, au fost foarte multe reacții de împotrivire. Viața a dovedit că n-a fost de fapt nimic ieșit din comun. Încasăm mult mai mult decât înainte, cu cheltuieli mult mai mici, și este mult mai comod. Nu trebuie să te duci să cauți un parcometru, ba pe ploaie, ba pe vânt, ba pe arșiță, să constați că nici nu ai monede sau bancnote potrivite. Câtă rezistență a fost și la această măsură radicală pe care am luat-o în 2013.
Primarul Nicolae Robu
Edilul este convins că oamenii se vor obișnui cu ideea că așa e normal să fie. „Lumea se va obișnui, nu e nimic ieșit din comun, asta trebuie să fie normalitatea. Vom ajunge să plătim și popcornul, și înghețata la cornet cu telefonul. Îi spunem încă telefon, deși el este cu totul și cu totul altceva. Sunt convins că după aceste discuții mult mai mulți cetățeni vor recurge deja la plata cu telefonul a călătoriilor cu transportul în comun. Au fost făcute peste 6.000 de plăți până acum. Sunt convins că acest număr va crește foarte, foarte mult”, a conchis acesta. Rămâne acum de văzut cum se vor descurca „retrograzii” care nu au, de exemplu, smartphone-uri…
Comentarii prin facebook