Câteva zeci de organizații civice și patru partide politice pun la cale, în această toamnă, o inițiativă de modificare a legilor electorale. Se numește „Oameni noi în politică” și vă puteți implica și voi. Pentru asta e nevoie, din nou, de semnăturile românilor.
„Oameni noi în politică” este o inițiativă legislativă cetățenească de reformă a legislației electorale, care vrea să „deschidă” parlamentul. „Suntem un grup de peste 30 de organizații civice și patru partide politice care ne propunem să aducem oameni noi în politică. Această inițiativă legislativă se axează pe modificarea legilor electorale. Mai concret, dorim să înlesnim accesul oamenilor noi în politică. Ne-am săturat ca de 30 de ani să avem parte de rotirea acelorași cadre și de aceleași promisiuni care nu se duc niciodată la îndeplinire. Dorim să reducem numărul de semnături necesar pentru candidații independenți și pentru partidele mici, pentru a putea participa la alegeri. Dorim ca diaspora să aibă o mai mare reprezentativitate în Parlament, în concordanță cu legea în vigoare, care acum e încălcată – ar trebui să aibă 12 parlamentari, nu șase”, explică Raul Pătrașcu, de la Mișcarea România Împreună. Dacă această modificare ar intra în vigoare, candidații independenți ar putea intra mai ușor în cursele electorale. „Ne dorim, de asemenea, să scădem numărul de semnături necesar pentru a putea participa la alegeri, de la un prag de 1%, la 0,1%. Pentru Timișoara, un oraș cu 360.000 de locuitori, să trebuiască să strângi doar 3.600 de semnături, nu 36.000. Ne mai dorim ca în ziua votului, buletinul de vot să aibă două secțiuni: una pentru partidele mari și una pentru partidele regionale și candidații independenți. Iar cetățeanul va putea alege”, mai spune Pătrașcu.
Pentru ca această inițiativă să poată ajunge în parlament este nevoie de 100.000 de semnături. Au decis să se apuce de această „întreprindere” 26 de organizații civice și 4 partide politice: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, Asociația VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul de Resurse Civice, Centrul pentru Studiul Democrației, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg, Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iași, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu), respectiv Mișcarea România Împreună – RO+, Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor – PACT, Partidul Oamenilor Liberi – POL și Uniunea Salvați România – USR. Planul este să adune în jur de 150.000 de semnături în trei luni, ca să existe și o marjă de siguranță. În Timiș există un target de până la 10.000 de semnături. Cortul unde va putea fi semnată această inițitivă va fi amplasat la intrarea în Parcul Central.
Comentarii prin facebook