Matematica, fizica și chimia pot fi distractive. Totul depinde de felul în care le privești. Vreți să vedeți cum se face asta? Haideți sâmbătă în Piața Libertății, la Timișoara Science Festival.
La Timișoara are loc primul festival de știință în aer liber dedicat popularizării științelor, precum matematica, fizica, astronomia, chimia, biologia și robotica, în rândul publicului larg de orice vârstă. El este dedicat copiilor de vârstă școlară, liceenilor, dar și studenților și are ca scop principal sprijinirea educația alternativă din România, după modelul târgurilor de științe din occident. Inițiativa aparține unui grup format din trei prieteni care s-au cunoscut la Oxford: Sandor Kruk, doctorand în astronomie, Eliza Casapopol, care a terminat un master în matematică, și Oana Romocea, care timp de nouă ani a fost responsabilă cu PR-ul și comunicarea în cadrul universității. Timișoara Science Festival are loc pe 14 și 15 septembrie și este unul din cele zece proiecte câștigătoare la concursul de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara, odată cu lansarea Fondului Științescu la Timișoara.
În prima zi, 7 studenți și cercetători de la Oxford vor ține workshopuri în șapte licee. Este vorba despre:
- Ciprian Ploștinar – Puterea științei
- Sandor Kruk – Citizen science: oricine poate contribui la descoperiri științifice
- Eliza Casapopol – Cum sa fim mai eficienți pentru a dormi mai mult: Aplicațiile optimizărilor și estimărilor în viața de zi cu zi
- Corina Gurău – Aplicațiile Inteligenței Artificiale
- Paula Gherghinescu – Stele și galaxii
- Henrique Aguiar – The Power of Data
- Adriana Maria Oțelea – Depășind sfera celor trei cariere primare: drept, medicină, inginerie
TSF vrea să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații precum Plan Zero, CoderDojo, Experimentarium TM, Societatea de Gemologie, Summe3D, Clubul de astronomie Cassiopeia, Societatea Română de Astronomie Culturală, Echipa de robotică Davos și Universitatea de Vest. Cu ajutorul acestor organizații se vor realiza o serie de ateliere pe diverse teme științifice, conduse de 100 de voluntari, sub supravegherea celor 7 „mentori” de la Oxford. Sâmbătă, 15 septembrie, între orele 11 și 17, în Piața Libertății se întâmplă tot felul de lucuri, la care sunteți invitați să asistați. „Să fim mentori la Timișoara Science Festival ne dă șansa să împărtășim cu tinerii din Romania un mod diferit, interactiv de a prezenta științele, așa cum și noi le-am descoperit odată ce am plecat la universitate. Având experiența altor doua târguri de știință în orașele noastre natale, Baia Mare și respectiv Pitești, putem garanta tuturor participanților că vor avea o zi distractivă și interesantă în care vor învăța multe lucruri noi. Scopul este ca ei să vadă științele cu plăcere și să meargă acasă sau la scoală lor să povestească și altora despre ce au învățat”, spun Sandor Kruk și Eliza Casapopol.
Comentarii prin facebook