La alte primării se poate cu mai puțini șefi. În Baia Mare, primarul, reales cu 70% din voturi în timp ce era după gratii, a decis să desființeze aproape jumătate din posturile de conducere. La Timișoara nu se pot da nici sancțiuni, iar funcțiile de directori se înființează după necesități.
Nemulțumit de eficiența directorilor și a șefilor de servicii și de birouri pe care îi are în subordine, primarul din Baia Mare a decis să-i lase fără funcții pe foarte mulți dintre ei. „Sunt singurul care am o responsabilitate în această primărie. În rest, toți aveți numai beneficii de pe urma cetățeanului care plătește taxe și impozite. Pentru că încasați salarii substanțiale, am ajuns la concluzia că trebuie să ajungem într-o fază în care ori eu, ori o parte din voi. Am ajuns la concluzia că 40% din posturile de conducere vor fi desființate (…) Nu negociez aceste lucruri, o să primiți modul în care transmit noua organigramă către Agenția Națională a Funcționarilor Publici și modul în care voi supune în CL modificările. Am o listă cu 250 de puncte nerezolvate de către mulți dintre dvs și cei din subordinea dvs., de la chestiuni care țin de la infrastructură la salubrizare. Am tolerat dublarea salariilor și mă doare pixul când văd în fiecare lună când văd că salariile s-au dublat, dar eficiența a rămas aceeași. Aceste creșteri sunt scăderi în dezvoltarea orașului (…) Căruța asta o conduc eu și acest lucru nu se discută”, a explicat Cătălin Cherecheș, citat de presa locală. Din structura Primăriei Baia Mare vor dispărea 5 funcții de director din 11, 12 din cele 22 de șefi de servicii, iar șefii de birouri dispar de tot.
Cătălin Cherecheş a fost arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată în 27 aprilie 2016, pe o perioadă de 30 de zile. Tribunalul Maramureş a prelungit, în 24 mai 2016, arestul preventiv al acestuia. Cherecheş a fost reales, în iunie 2016, în funcţia de primar al municipiului Baia Mare cu peste 70% din voturi, dar a fost suspendat din funcţie prin ordin al prefectului judeţului Maramureş. El şi-a reluat mandatul după ce Curtea de Apel Cluj i-a ridicat măsura controlului judiciar.
Între timp, la Timișoara, primarul Nicolae Robu declară în continuare că este nemulțumit de activitate unora dintre subordonații săi, dar spune că nu are ce face. Unul dintre reproșurile aduse de edil este legat de neasumarea răspunderii. „Unii nu vor să semneze (…) Eu nu sunt dictator, eu nu pot să-i oblig să semneze! Eu încerc să-i conving (…) Este inadmisibil, sunt foarte nemulțumit. Pârghiile sunt așa cum sunt, însă am decis să fiu mai dur”, declara, în aprilie, Robu, când a fost întrebat de ce nu a fost lansată licitația pentru dezinsecția orașului, lucru care putea fi făcut încă din toamna trecută. Nici în prezent procedura nu este finalizată. La începutul anului, primarul Timișoarei anunța că va scădea salariile unor angajați de la Direcția de Urbanism, care nu aveau conduita potrivită în raport cu cetățenii.
„Problema este că până acum nu am avut pârghii (pentru a sancționa angajații PMT – n.r.). Acum am o nouă lege a salarizării și fac uz de ea. A trecut o jumătate de an. Pe mulți i-am mișcat, unii s-au pus pe treabă, unora le-am schimbat atribuțiile, dacă unii văd că nu sunt în stare să facă față i-am pus în alte poziții. E atât de complicat să dau afară un angajat, încât n-am recurs la așa ceva. Pierd în instanță și ce-am făcut atunci?”, declara edilul. Scăderea salariilor nu a primit aviz juridic, astfel că, în plenul în care ar fi trebuit să fie votat acest lucru, Robu a retras proiectul. Serviciul Juridic al PMT este una dintre structurile de care primarul este foarte nemulțumit și a declarat asta de mai multe ori. Fără măsuri. În altă ordine de idei, din această vară, Primăria Timișoara are două direcții de patrimoniu, cu doi directori. Unul dintre ei este un fost consilier personal al edilului-șef, care dăduse anterior concurs de angajare pentru un post de consilier în vechea direcție.
Comentarii prin facebook