Beneficiarii de ajutor social vor munci în folosul comunității, pe baza unui plan de lucrări care va fi aprobat în plenul CL. Ei vor mătura străzile, vor goli coșurile de gunoi și vor aduna crengi și frunze. Dacă va fi nevoie, vor îndepărta și zăpada. Primăria încă nu are contracte de salubrizare și deszăpezire.
De la 1 noiembrie, SC Horticultura se ocupă nu numai de plantarea panseluțelor și mutatul palmierilor, dar și de curățenia orașului. Mai exact, de golirea celor 2.300 de coșuri de gunoi, respectiv măturat în jurul acestor. Contractul cu PMT e încheiat pe 80 de zile și are o valoare de aproximativ 34.000 de euro. Societatea are în jur de 20 de oameni care se ocupă de acest aspect. „Horticultura se străduiește, este receptivă la toate observațiile. Veți vedea că în curând vor apărea și utilaje care vor curăța de mizerie zona centrală și ce se mai poate prin aspirare. Nu se poate face comparație (cu fostul operator – n.r.). Cu directorii de la Horticultura colaborarea este excelentă”, declara, la o săptămână de la intrarea în vigoare a contractului, primarul Nicolae Robu.
Tot atunci, edilul anunță că vor fi scoși la muncă și beneficiarii de ajutor social pe Legea 416/2001. Aceasta a fost modificată în vara lui 2018, în sensul în care „pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii”.
Zis și făcut, astfel că, în plenul din 16 noiembrie, consilierii locali vor vota „reactualizarea planului de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă prestate de beneficiarii de ajutor social și de părinții care nu contribuie la întreținerea copilului aflat în plasament”. „Pe Legea 416/2001 sunt 246 dosare, 574 beneficiari. În evidență sunt și două cazuri de părinți care nu contribuie la întreținerea copiilor aflați în plasament. 43 de beneficiari de ajutor social sunt apți de muncă”, spun cei de la PMT.
Interesant este însă că, potrivit modificărilor aduse legii în 2018, nu trebuie să muncească efectiv cel care primește ajutorul social. „Pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local și instanța obligă părintele apt de muncă să presteze între 20 și 40 de ore lunar pentru fiecare copil, acțiuni sau lucrări de interes local, dacă nu este posibilă plata contribuției la întreținerea copilului”, se arată în proiectul de hotărâre.
Ce pot face acești oameni? Ei pot presta activități precum „măturat străzi, golit coșuri de gunoi, adunat hârtie, PET-uri, crengi, frunze și alte deșeuri, curățat în jurul coșurilor de gunoi”, dar și… „măturat zăpada”. Vă reamintim, Primăria Timișoara nu are, în acet moment, nici contract de deszăpezire. Licitația pentru acest serviciu este în desfășurare, ofertele putând fi depuse până pe 4 decembrie. Și licitația pentru salubrizare, a doua din acest an, este în derulare, ofertele fiind așteptate până pe 27 noiembrie.
Pe de altă parte, la 2 săptămâni de când Horticultura se ocupă, fie și parțial, de curățenia din Timișoara, primarul Nicolae Robu recunoaște că societatea nu face față. „Pentru coșurile de gunoi și măturatul străzilor și spălat, primăria este responsabilă în continuare. Aici deocamdată nu avem operator sau avem unul de conjunctură, societatea Horticultura, care nu face față să ridice gunoiul din coșuri peste tot, deși se implică exemplar”, a declara edilul, într-o emisiune de la TVR.
Comentarii prin facebook