Primarul Timișoarei nu renunță: el anunță, din nou, sfârșitul biletelor de transport în comun pe hârtie. În ultima sa postare pe Facebook, edilul le transmite călătorilor să se obișnuiască să plătească doar cu telefonul, pentru că în curând nu se va mai putea altfel.
Se înfăptuiește! Așa anunță, desigur pe Facebook, primarul Nicolae Robu îmbunătățirile aduse, în ultimele luni, în transportul în comun. Edilul le transmite timișorenilor că, de la 1 noiembrie, pe linia 5 vor circula nu 3, ci exact 4 minibuze. „Adică: cu 33% mai multe!”, exultă Robu.
Am promis, se înfăptuiește (…) Așadar, în ultimele câteva luni, am suplimentat numărul de mijloace pe liniile:
• 4 (de la 6 la 8 )
• 5 (de la 3 la 4 )
• 6 (de la 0 la 2 )
• 7 (de la 6 la 7 )
• 15 (de la 4 la 5 )
• 16 (de la 4 la 5 )
• 33 (de la 4 la 6 )
Este doar începutul! Timișoara va ajunge să aibă un sistem de transport public excelent!
Primarul Nicolae Robu
Edilul are și un mesaj pentru cei care folosesc transportul în comun, sub forma unui post scriptum: „Folosiți plata călătoriilor cu telefonul! Obișnuiți-vă! În curând, nici nu se va mai putea altfel!”.
Din 29 mai, la Timișoara, călătoriile cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul se pot prin intermediul unei aplicații de telefon mobil. 24Pay este un „portofel” electronic care pune la dispoziția călătorilor un serviciu de plată cu cardul bancar. Aplicația aparține unei firme private, poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store și pentru utilizarea ei este necesară adăugarea unui card bancar Visa/Mastercard.
La începutul lui iulie, primarul Nicolae Robu exulta pe rețelele de socializare. „Vă încurajez, stimați timișoreni, să folosiți acest sistem. Este extrem de simplu! Și în curând, numai așa veți putea plăti. Și se va ajunge ca… până și înghețata la cornet și popcorn-ul să le plătiți cu telefonul! Deci, adaptați-vă vremurilor!”, spunea acesta. Câteva zile mai târziu, cu o doar o zi înainte de a fi destituit, Sorin Supuran, fostul șef al STPT, îi contrazicea pe Robu. „Vom pune la dispoziția publicului mai multe sisteme de taxare. Și prin SMS, și prin cititoare de carduri. Călătorii să aleagă, să aibă la dispoziție mai multe variante, astfel încât să crească încasările. Aplicația mobilă rămâne în uz, dar nu putem obliga călătorii să folosească o singură modalitate de plată”, declara Supuran.
Ideea renunțării la bilete pe hârtie este mai veche. Nicolae Robu estima, în decembrie 2017, că acestea vor dispărea până la jumătatea lui 2018. „Nu ne mai complicăm cu alte subsisteme, cu alte variante (…) În 2018 certamente, până la jumătatea anului, problema va fi rezolvată (…) Nu vor mai fi chioșcuri unde să se vândă bilete, vom avea un sistem care va merge numai pe telefon și plata cu card”, spunea primarul.
Potrivit datelor oficiale, din luna iunie și până în prezent, prin aplicația de telefon mobil au fost plătite 147.313 călătorii. În cinci luni, asta înseamnă o medie de sub 1.000 călători / zi. Raportul de activitate al fostei RATT spune că, în 2017, au fost făcute 5,01 milioane de călătorii cu bilete. Asta înseamnă peste 418.000 pe lună.
Comentarii prin facebook