Specialiștii de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș au controlat câteva dintre muzeele din județ, iar situația este spre disperată. Nu sunt destui angajați, iar condițiile în care funcționează aceste instituții sunt, în multe cazuri, deplorabile.
Timișoara va fi, în 2021, Capitală Europeană a Culturii, statut de care ar trebui să profite întreaga zonă. Deci inclusiv localitățile din Timiș. În unele dintre acestea există, de exemplu, muzee care ar putea atrage turiști interesați de istoria și poveștile acestor locuri. În evidențele Direcției Județene pentru Cultură Timiș există 32 de muzee și case memoriale. Funcționale efectiv însă sunt mai puțin de 20. Sună bine, dar numai în teorie. Practica arată însă altceva. „Până acum am efectuat controale la muzeele din Sânnicolau Mare, Teremia Mare, Cenad și Ciacova. Situația constatată în toate aceste instituții este una gravă. Vvorbim despre un pericol real ca patrimoniul lor să piardă, să fie distrus iremediabil din cauza condițiilor de acolo”, spune Sorin Predescu, directorul DJC Timiș.
Cum arată situația în teren? Depozitare în condiții greu de imaginat. Imobile cu umezeală. Lucrări de artă aruncate te miri pe unde. Prea puțin personal. „Această situație gravă este generată, în principal, de așa-numita lege a descentralizării, din anul 2003. Aceasta a dus la o administrare precară sau chiar la dispariția unor instituții de cultură. Fostele inspectorate pentru cultură aveau control și administrativ, nu doar metodologic asupra acestor locuri. Specialiștii controlau modul de funcționare a acestor instituții. Acum, în cel mai bun caz, vorbim despre vreun funcționar de la primărie care are rătăcită pe undeva, prin fișa postului, sarcina de a răspunde de buna funcționare a muzeului din localitatea sa”, susține Predescu. Paralel cu acțiunile de control, DJC Timiș a înaintat principalelor trei instituții muzeale din Timișoara – Muzeul Național al Banatului, Muzeul Satului Bănățean și Muzeul de Artă – solicitarea de întocmire a dosarelor de reacreditare. Până în acest moment, singurii care au răspuns au fost cei de la Muzeul Național al Banatului și, parțial, cei de la Muzeul Satului.
Comentarii prin facebook