Curat… turistic! O bandă galbenă cu însemnele Poliției Locale se întinde pe jumătate din strada Alba Iulia, „ancorată” cu bănci din Piața Libertății și un scaun de bar. Totul, pentru a-i atenționa pe trecători că impozanta Casa cu Atlanți este pericol public.
Dacă vii din Piața Libertății spre strada Alba Iulia, primul lucru care te frapează este o bancă în mijlocul drumului, de care este aninată o bandă galbenă cu însemnele Poliției Locale. Acesta „acoperă” și intrarea pe strada Victor Vlad Delamarina și se întinde până la jumătatea străzii Alba Iulia. Banda înconjoară, mai exact, Casa cu Atlanți, una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul Timișoarei. Ea ține la distanță trecătorii, pentru ca nu cumva să le cadă în cap vreo bucată de tencuială sau ornamente de pe fațada imobilului. Noroc cu băncile din Piața Libertății și un scaun de bar, care țin loc de suport pentru fâșia salvatoare de plastic… Imaginea este absolut dezolantă pentru un oraș de talia Timișoarei, unde, din păcate, cel puțin în zona centrală, banda galbenă care înconjoară diverse clădiri face deja parte din peisajul de zi cu zi.
În urmă cu trei săptămâni, primarul Nicolae Robu se declara nemulțumit de atitudinea proprietarilor de clădiri istorice, dar și de omniprezenta bandă galbenă „E scandalos ce se întâmplă aici. Mergi în Piața Victoriei, zona zero a orașului, și vezi că sunt puse panglici de interdicție în vecinătatea zidurilor pentru că a căzut sau s-a constatat că e iminent să cadă bucăți de mortar. Nu putem decât să amendăm și am amendat, să punem taxă pe paragină pentru proprietarii care nu înțeleg. Vreau să vă spun câte dosare avem deja propuse pentru a se merge pe procedura pentru aplicarea taxei pe paragină. În 2018, numărul de dosare pentru care Poliția Locală a făcut sesizare este 353, până la ora actuală. Numărul de clădiri analizate de comisie este de 150, iar al celor propuse pentru supraimpozitare la nivelul comisiei este 148”, spunea edilul. Anul trecut au fost propuse la supraimpozitare câteva zeci de imobile, dar de încasat nu s-a încasat nimic, pentru că mulți proprietari au contestat măsura în instanță.
Casa cu Atlanţi a fost construită între anii 1812 și 1816, în stil neoclasic. Proprietarul ei a fost negustorul timişorean de origine aromână Toma Naum Makri. Clădirea cu 40 de încăperi era destinată închirierii. Numele ei derivă de la atlanţii reprezenţaţi pe coloanele de pe faţadă. Intrarea principală a imobilului este străjuită de două tunuri turceşti îngropate cu gura în jos.
Altfel, dacă vedeți banda galbenă, stați departe de clădirea respectivă și, mai ales, nu încercați să îndepărtați banda. Conform avertizării venite de la Poliția Locală, puteți fi amendat cu până la 1.000 de lei. Casa cu Atlanți se află în proprietatea unei firme private care a câștigat definitiv, în 2017, după 24 de ani, procesul cu Biserica Ortodoxă Sârbă. Conform reprezentanților acesteia, imobilul urma să fie reabilitat și readus la gloria de demult. La un an și jumătate de la acel moment, nu s-a întâmplat nimic. Cel puțin nu în bine.
Comentarii prin facebook