Îți place să bucătărești? Ba mai mult, ți-s dragi rețetele din Banat și bunătățile din cuina bunicii? Te poți înscrie la un concurs inedit al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și al Asociației CRIES. Poți fi unul dintre cei care definesc gustul Banatului.
La Pas / Slowing down este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și al Asociației CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș. Primul eveniment derulat în cadrul acestui proiet este concursul de rețete tradiționale „Gustul ca patrimoniu”. El se adresează tuturor celor pasionați deopotrivă de gătit și de relația dintre hrană și cultură. Concursul va fi lansat în 5 septembrie și, dacă vă tentează, puteți înscrie rețete în perioada 6-30 septembrie. În 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, juriul va premia 3 câștigători.
„Sub sloganul «Ducem mai departe gusturile vechi», concursul de rețete tradiționale din Banat se referă la o varietate largă de rețete culinare și preparate: feluri principale, garnituri, deserturi sau chiar băuturi. Încurajăm participarea tuturor celor care sunt pasionați de bucătăria tradițională din Banat”, spun organizatorii. Criteriile de selecție sunt specificitatea regională a rețetei, folosirea ingredientelor naturale, relevanța rețetei pentru una dintre comunitățile din Banat sau capacitatea acesteia de a evoca multiculturalitatea bănățeană, precum și creativitatea și abordarea originală demonstrate de participanți. E nevoie și de o notă personală: trebuie să adăugați rețetei voastre fie o scurtă înregistrare video cu bucătarul, fie o fotografie a unei rețete din caietul de bucate al mamei, o descriere antropologică a mâncării respective din zona Banatului etc. Regulamentul integral al concursului și detalii despre lansare și premieră pot fi găsite aici și aici.
Comentarii prin facebook