După ce în București au fost inaugurate, acum câteva zile, fântânile arteziene cu jocuri de lumini și apă de 9 milioane de euro, primarul Nicolae Robu promite că Timișoara va avea și ea arteziana ei. Așa cum a spus în 2012, când „nimeni în România nu se gândea la așa ceva”.
Fântânile arteziene din Piaţa Unirii din București, construite în perioada comunistă, au fost readuse la viaţă printr-o investiţie de aproximativ 9 milioane de euro a companiei de apă-canal din capitală. Fântâna centrală din Piaţa Unirii are integrate patru „ecrane” de apă, dar şi proiecţii laser, cu un efect tridimensional unic în Europa. Sistemul complet digital permite controlul oricărei unităţi individuale din complexul de fântâni dispuse pe o distanţă de 1,4 kilometri, de la Piaţa Alba Iulia până la Piaţa Constituţiei. La Timișoara, primarul Nicolae Robu a promis realizarea unei astfel de fântâni încă din 2012. Inițial, ea ar fi trebuit amplasată pe Canalul Bega, între Podul Mihai Viteazu și Podul Maria, dar, ulterior, din considerente tehnice, s-a renunțat la această idee. S-a vorbit apoi despre Parcul Botanic, unde, în mai 2016, CL Timișoara aprobat un proiect pentru „dezlipirea și alipirea unor imobile, în vederea construirii unei fântâni ornamentale muzicale în Parcul Botanic”. În primăvara lui 2017, o timișoreancă s-a apucat să strângă semnături pentru a-i cere edilului să renunțe la această idee. Între timp, a „căzut” și varianta Parcul Botanic, nefiind încă anunțată alta.
Acum, în contextul inaugurării de acum câteva zile din București, Nicolae Robu dă asigurări că n-a renunțat la ideea sa. „La București nu am auzit pe nimeni spunând că e kitsch, că nu au ce căuta acele fântâni într-un oraș cu pretenții. Numai la noi se găsesc unii care au astfel de poziții, talibani pur și simplu. Nu din cauza lor nu am mers noi mai departe, ci pentru că încă nu avem o locație care să mă mulțumească. Oricum, anul acesta și dacă am fi avut locația, nu am fi trecut la execuție din cauza dificultăților financiare pe care le-am întâmpinat, dificultăți care acum sunt depășite. Vreau să-i asigur pe timișoreni că acest proiect va fi realizat așa cum le-am promis”, a declarat, pentru deBanat.ro, primarul Timișoara. Unde va fi construită fântâna rămâne încă o necunoscută. „Mi-e greu să vă spun când vom avea un amplasament, depinde de lucruri care nu țin de decizia noastră. Am variante în minte, dar, pentru binele proiectului, nu vreau să vorbesc despre asta. Sper că la începutul anului viitor să avem un amplasament. Proiectul merge repede, execuția se va face repede și ea. Garantez că vom face ceva foarte frumos. Ați văzut că toate ideile pe care le-am anunțat eu că vor fi în fântâna noastră, inclusiv proiecțiile pe peliculă de apă, toate sunt prezente în București. Noi aveam totul prevăzut în proiectul nostru, încă de acum câțiva ani, când nu vorbea nimeni în România despre așa ceva”, a mai spus Robu.
Licitația pentru proiectul și studiul de fezabilitate a fost câștigată, în toamna lui 2017, de firma clujeană Aqua Design, cu subcontractantul P.S.V. Multiline SRL, din comuna Valea Mare Pravăț, județul Argeș. Prețul cu care și-au adjudecat licitația este de 53.550 lei, sumă cu tot cu TVA, ceva mai mult de o treime decât cel estimat de PMT. În bugetul pe 2018 era prevăzută, pentru proiect tehnic și execuție, suma de 1 milion de lei, în timp ce pe credite de angajament se vorbea despre 17,3 milioane de lei.
Comentarii prin facebook