Muzeul de Artă Timișoara, Fundația Kunsthaus 7B, Centrul Cultural German din Timișoara și Forumul Cultural Austriac îi așteaptă pe iubitorii de frumos să descopere o poveste care se întinde peste un secol. E povestea unei familii în care arta a făcut parte din mozaicul cotidian.
Expoziția „Eternitatea modernității – patru generații din familia artistului Mattis-Teutsch” se deschide joi, 18 octombrie, la ora 18, în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timișoara. Sunt lucrări a patru generații ale familei transilvănene Mattis Teutsch: Hans Mattis-Teutsch (1884-1960), cu lucrări provenite din arhiva familiei, mărturii ale maturității sale creatoare, dar și ale canoanelor realismului socialist, Johann Mattis-Teutsch (1913-1988), mai puțin cunoscut. dar care prin ceramica sa readuce parfumul expresionismului; Waldemar Mattis-Teutsch (n. 1950), care propune o incursiune spre rădăcinile istoriei sale sud-est europene respectiv fiica sa, Agnes Mattis-Teutsch, care încearcă să spargă atât restricțiile tradiției de familie, cât și stereotipurile sociale în materia relației bărbat-femeie.
Cu toții își înscriu lucrările sub semnul modernității central-europene, percepută ca a-temporală și trans-națională, mereu reînnoită și generatoare a noi resurse de modernizare. Pentru artiștii Teutsch, ca și pentru publicul lor tradițional, modernitatea central-europeană este un limbaj și o poveste totodată. Expoziția va rămâne deschisă până în 19 martie 2019.
Comentarii prin facebook