Tot mai mulţi pacienţi români se tratează în străinătate. Deşi serviciile sunt mai scumpe, numărul timișenilor care au ales să fie consultați de medici străini a crescut cu aproape 30% în ultimii patru ani. Ei pot primi înapoi o parte din bani pe care i-au plătit, dar trebuie să se înarmeze cu multă răbdare.
Asiguraţii care au beneficiat de servicii medicale peste hotare își pot recupera o parte din cheltuieli de la statul român. Decontarea se face însă la tariful din România, indiferent de preţul pe care pacientul l-a plătit în străinătate. La întoarcerea în ţară, trebuie depusă o cerere la casa de asigurări pentru rambursarea cheltuielilor, alături de documentele justificative ale tratamentului făcut în străinătate.
„Trebuie să depună la sediul CJAS Timiș un dosar care să conțină o copie după buletin, o adeverință prin care i se atestă calitatea de asigurat, actele de internare, facturile sau chitanțele în original și copii legalizate făcute de un traducător în limba română. Mai trebuie depus și un extras de cont, pentru că, în momentul în care dosarul va fi aprobat, suma decontată va fi transferată în contul beneficiarului”, explică Oana Răchitan, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiș.
Dosarul va fi trimis la Bucureşti, unde o comisie va decide dacă va fi sau nu decontat, în funcţie de bugetul pus la dispoziţie. În primul trimestru al acestui an, la CJAS Timiş au fost depuse aproximativ 15 dosare. Pacienţii trebuie să aştepte însă chiar şi un an până când îşi recuperează banii.
Comentarii prin facebook