Medicii timişoreni au discutat, marţi, cu medici de la Bucureşti despre măsuri de depistare şi prevenţie a infecţiilor nosocomiale. Spitalul Județean este în centrul unui scandal legat de infestarea cu Clostridium. În România nu există nici măcar o statistică centralizată referitoare la infecțiile intraspitalicești.
Specialiştii spun că deficienţele actuale ale sistemului medical favorizează creşterea incidenţei bolii. „Este o bacterie care ne preocupă, mai ales în contextul în care infecţiile nosocomiale în România şi impactul real asupra pacienţilor nu sunt suficient de bine cunoscute”, spune dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. Bacteria se dezvoltă în general la pacienţi cu deficienţe imunitare. „Peste 80-85% din cazuri sunt la persoane care au primit o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp tratament antibiotic. Prima măsură poate fi chiar întreruperea tratamentului. Uneori nu este însă suficient şi se administrează metronidazol sau vancomicină”, explică Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii,.
Măsurile generale de igienă în spital sunt esențiale pentru ca numărul cazurilor de infecţii să scadă. Spălatul pe mâini e prima măsură. „Cel mai important este spălatul pe mâini, care nu poate fi înlocuit ca eficienţă de nimic altceva. Bineînţeles că și vizitatorii trebuie să îndeplinească nişte proceduri care, în caz contrar, pot duce la răspândirea infecţiei. E bine ca aceşti pacienţi să fie izolaţi, în zone în care personalul este instruit pentru a trata astfel de cazuri ”, mai spune dr. Popescu.
Spitalul Judeţean din Timişoara este singurul din zona de vest care raportează numărul infecţiilor. În ultimele nouă luni, de când unitatea are aparatura necesară monitorizării, au fost raportate 215 de astfel de cazuri.
Comentarii prin facebook