Au început lucrările de sistematizare a Pieței Bălcescu și, odată cu ele, războiul de guerillă urbană. Zona fost împânzită de afișe, deștept realizate, cu citate din filosofi, jurnaliști sau arhitecți care gravitează în jurul aceleiași teme: timișorenii ar trebui să-și ia orașul înapoi, fiindcă orașele sunt pentru oameni, nu pentru mașini.
Chipurile lui Jan Gehl, Lewis Mumford sau Henri Lefebvre au apărut peste noapte în Piața Bălcescu, pe stâlpi, pe clădiri și chiar pe utilajele firmei care realizează sensul giratoriu mult visat de primarul Nicolae Robu. Afișele făcute de niște anonimi inspirați promovează aceeași idee: timișorenii ar trebui să înceapă să-și recucerească orașul, care devine tot mai prietenos pentru mașini, dar tot mai ostil pentru pietoni și bicicliști.
„Ce este un oraş? Este el spaţiul unui monolog al puterii, al cărui discurs va încheia acest ultim act fatal locuitorilor săi… sau, dipotrivă, este chiar teatrul interacţiunii sociale… o scenografie atent construită ce intensifică sau subliniază jocul actorilor săi, cetăţenii”, este citatul ales din Lewis Mumford, sociolog, istoric și filosof american. „Trebuie să facem oamenii să-și dorească să meargă pe jos, pentru că astfel vom face orașele mai vibrante, mai sigure, mai sustenabile şi mai sănătoase. Această atitudine pozitivă implică cele mai ieftine politici publice. E mai simplu să investești în proiecte adresate oamenilor decât în proiecte destinate automobilelor”, spune Jan Gehl. Arhitectul danez, laureat al mai multor premii internaționale, e categoric: calitatea vieții într-un oraș poate fi îmbunătățită doar prin re-orientarea amenajărilor urbane către pietoni și bicicliști.
Campania pare să aibă drept țintă acțiunile din ultima perioadă ale Primăriei Timișoara. Aceasta derulează mai multe proiecte de sistematizare a traficului rutier din oraș, fără a pune același accent pe zonele destinate pietonilor sau bicicliștilor. Ultima „ispravă” a PMT este interzicerea pedalatului în Piața Victoriei, lucru care, în sine, nu e neapărat rău, pentru că spațiul e foarte îngust, iar aglomerația, însemnată, condiții perfecte pentru producerea unor accidente. Doar că, la modul în care li s-a permis proprietarilor de terase să se extindă pe domeniul public, în curând, pietonii vor avea și ei „interzis” în centrul Timișoarei. Nu de alta, dar nu vor mai avea pe unde să treacă.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook