Mineriada de catifea

„Mineriada profesorilor”, cum a numit-o primarul Robu, e pe cale de-a se lăsa cu dosare penale și salarii tăiate. Pentru că nu aveau la îndemână galerii, abataje și alte subterane, dascălii de la Colegiul Tehnic de Vest din Timișoara (fostul liceu de Construcții 2) s-au baricadat în cancelarii, săli de clasă, toalete și ce au mai găsit dânșii la îndemână în imobilul din care Consiliul Local Timișoara voia să-i dea afară până șa începerea anului școlar.

Pentru cei care nu cunosc miza acestui scandal, să recapitulăm: municipalitatea s-a săturat să plătească pentru Liceul de Arte o chirie imensă (cca 500.000 euro/an) unei fundații evreiești și a decis mutarea viitorilor artiști în clădirea actualului Colegiu Tehnic de Vest (pe lângă Casa Studenților). Iar pe tinerii studioși pe partea tehnică i-a azvârlit în imobilul școlii generale nr. 9, de pe b-dul Liviu Rebreanu.

După cum bine s-a observat, primarul Robu nu este un adevărat Victor Ponta. Nu știe să mintă așa frumos precum premierul în fața celor de la Roșia Montană sau în dialoguri cu hipsterii din Piața Universității, așa că omul s-a dus la negocieri cu vorbe grele după el. Așa s-a ajuns la aprecierea că dascălii de la Colegiul Tehnic fac o mineriadă. Ba chiar i-a amenințat că-i pune să plătească jumătatea aia de milion de euro pe care primăria nu mai vrea să o plătească la Caritatea evreiască. În replică, profesorii protestatari se întrebau de ce trebuie să se mute ei pe Rebreanu, la dracu’ în praznic, când ar putea fi mutați cei de la Liceul de Arte acolo. Că elevii de la Tehnic sunt veniți de la țară via gară sau autogară, ambele aproape de actuala locație.

În fine, una peste alta, subiectul lasă loc la multe întrebări și la câteva concluzii, după cum urmează: De ce lucrurile astea sunt lăsate pe ultimele zile înaintea începerii anului școlar, ca finalmente să nu se mai poată face nimic, iar primăria să nu poată duce la îndeplinire o hotărâre, bună-rea, a consiliului local? De ce trebuie acum să plătească tot timișoreanul cei 500.000 de euro chirie la Arte pentru mofturile unuia sau altuia? Ori pentru incapacitatea executivilor din primărie de a face o treabă până la capăt? De ce trebuie să avem două colegii pe profil de construcții în Timișoara, unul în Iosefin și unul pe Gh. Lazăr? Și-așa n-are cine să-ți pună o gresie în casă. Tragi cu tunul și nu găsești un meșter din Șagului până-n periferia Veronei.

De ce trebuie să scoatem pe bandă absolvenți de liceu când pe piață e nevoie de meșteri învățați în profesionale? Câți elevi de la colegiul ăsta Tehnic au luat bacalaureatul anul acesta? Și cam ce ar trebui să se întâmple cu o „fabrică” care are „produs finit” ZERO? De cealaltă parte a logicii, de ce primăria nu-și folosește toate spațiile inventariate când se pune să facă modificări din astea pompieristice în învățământul local? Câte clădiri-internat avem în Timișoara date la tot felul de instituții care nu au treabă cu administrația locală? De ce primăria stă într-o fostă școală comercială pe Loga 1, iar în sediul ei din Primăria Veche bate vântul Direcției Agricole ori prin cuibul județean al conservatorilor Mariei Grapini?

Și câte altele care țin mai degrabă de strategii pe termen lung, de dialogul autorităților locale cu Ministerul Educației, despre ce se vrea în viitor cu învățământul, mai ales cu învățământul falimentar, cu cel profesional etc. Nu în ultimul rând, l-aș întreba pe viceprimarul Traian Stoia cum a avut inimă să-și lase colegii de la Colegiul Tehnic de Vest, unde a fost pedagog ani buni, cine mai știe… de prin 1920 până până în preajma revoluției anticomuniste, și n-a intervenit pe lângă Nicolae Robu cu o vorbă bună, ca să nu se mai ajungă la astfel de manifestări asemuite mineriadelor? Dacă uită așa repede de unde a plecat, te poți aștepta la orice, că prin 2043 îi abandonează și pe Frații Cristescu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Marius a spus: (septembrie 18th, 2013 at 10:40 )

Domnule Sasu, aveti multe intrebari, sa le luam pe rand: (1) Colegiul tehnic de Vest a fost si inca incearca sa fie o scoala profesionala. Liceul de Constructii asa cum ii spune si numele este un liceu teoretic. Va rog faceti diferenta. (2) bacalaureatul obligatoriu nu este o dovada a unui invatamant modern, acesti copii au venit la profesionala sa invete o meserie, ei au premii la olimpiadele nationale de meserii!!! asta conteaza pentru ei, va rog aveti discernamant (3) viceprimarul Stoia a fost singurul care s-a zbatut pentru aceasta scoala, sa va reamintesc ca si cladirea scolii Colegiului a fost revendicata si doar de cateva luni a fost castigata de scoala? va rog documentati-va. Nu scriu si de alte obs din text.

In concluzie: cladirea de pe Rebreanu este foarte buna: pentru o scola de gimnaziu nu pentru un liceu de arte, nu pentru o scoala profesionala! Decizia mutarii a fost una politica in cadrul usl-ului si din acest motiv Stoia, Grindeanu si altii au tacut .. rusinati as zice eu. Iar ilegalitatile de care vorbeste dl. Robu incep din momentul in care chiria a fost marita pe sestache si aprobata tacit de primarie! Asa a inceput porcaria cu iz penal pentru care profesorii de la Colegiu sunt aratati cu degetul, desi ei sunt cel mai putin vinovati. Vinovati pentru aceasta situatie sunt: adminstratia liceului de arte, cei care au semnat marirea de chirie, consilierii locali care au votat la comanda politica si primarul, pe care nu-l inteleg de ce actionaza in forta cu amentintari si fara argumente! Pentru ca nu este un argument valid cel ca cladirea de pe Rebreanu nu este buna pentru liceul de arte. Acest argument este la fel de valid si pentru o profesionala. se vorbeste mult domnule Sasu de refacerea economica a Romaniei si se da ca exemplu Germania, o tara in care profesionalele sunt multe si importante. La noi in judet aceasta este singura profesionala. Una singura. Din pacate rolul scolilor profesionale nu este inteles de politicieni si este dispretut de multi altii.

Marius a spus: (septembrie 18th, 2013 at 10:45 )

Referitor la emisiunea de ieri cu dl. Robu, directoarea de la arte si directorul de la profesionala. S-au facut cateva afirmatii hazardate ale domnului primar. In primul rand profesionala a avut peste 1400 de elevi pana s-a desfiintat programa de profesionala, desfiintare parafata de doamna Andronescu, cea care a distrus din temelie invatamantul profesional din Romania. Pentru a invata 1400 de elevi se utilizau salile din Internat si dupa-amiaza. Acum sunt pana in 500 de elevi, pentru ca din pacate nu mai pleci din scoala cu o diploma de meserie si implicit elevii au ales liceele teoretice. Acest lucru este putin comentat desi sunt sigur ca este stiut. Domnul Robu a folosit aceste informatii pentru a denigra scoala profesionala. Trist pentru un profesor de Politehnica. Apoi este o minciuna dezgustatoare cum ca nr. de cadre didactice si auxiliare ar fi acelasi. Este la o treime! As mai atrage atentia ca starea actuala a cladirii si a atelierelor se datoreaza in mare masura situatiei neclare a cladirii pana nu demult si a nepasarii aceluiasi primar. In loc sa faca cladiri noi mai bine ar renova si imbunatatii pe cele existente. pentru ca ele exista dar sunt folosite necorespunzator.

Marius a spus: (septembrie 18th, 2013 at 11:04 )

Am sa ma leg un pic si de atitudinea doamnei directoare de la liceul de arte. Cladirea de pe Rebreanu stimata doamna nu este buna nici pentru colegiul tehnic asa cum nu este nici pentru liceul de arte. Este o vorba romaneasca care spune ca ce tie nu-ti place (sa fi scos din cladire) altuia nu-i face! Este jenant si lipsit de etica profesionala ceea ce faceti dvs. Sa va fie rusine! Despre atitudinea domnului Robu nu comentaz prea mult, dansul este politician si un politician bun poate inghitii o broasca raioasa dimineata, la prima ora, pe neamancate, fara greturi.

Muhaha a spus: (septembrie 18th, 2013 at 11:21 )

@Marius : cind vad oameni ca tine ma apuca risu si mila. Politicienii raspund numa la forta :: pentru ei noi nu suntem altceva decat cifre la vot. Cum a zis Robu? „nu am nevoie de voturile tiganilor” .. iar ziaristii.. hai fi serios, l-ai vazut pe Sasu pe acolo? cautind informatii? nu… scrie din birou de la caldurica, e mai comod asa … altfel ar fi trebuit sa caute in acte, sa vorbeasca cu profesorii, ce scarbos! probabil ca a gindit ca Robu : da-i dracu de tigani ca nu am nevoie de informatiile lor… TRAIESTI IN ROMANIA NENICA!!!!! aici iei muie pe strada fara sa miste unu un deget si tu crezi ca Robu sau un ziarist va sari in ajutorul tau! multa UE ca meriti!!!! 🙂 ti-am dat negativ pe comentarii ca sa vezi ca esti un luzar in aceasta tara bai profule sau ce esti tu!

edu a spus: (septembrie 18th, 2013 at 14:58 )

lucrurile au fost lăsate pe ultimele zile înaintea începerii anului școlar pentru ca profesorii au intrat in concedii si n-au mai avut cu cine sa dialogheze

sorin a spus: (septembrie 19th, 2013 at 11:41 )

Pletosul ăsta de primar trebuie să plece cât mai repede din Primaria Timisoara.
Se incurcă in hotarari emise chia de el si acolitii lui, initial trebuia să plece in Calea Sagului Liceul de Artă… de ce să se mute doua scoli, când ar trebui doar una. Banii ce se plătesc pentru Liceul de Artă să-i restituie Robu la Primărie.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top