Strada 20 Decembrie 1989 urmează să fie extinsă la patru benzi, pe tronsonul cuprins între bulevardele CD Loga și Mihai Eminescu. Lucrarea face parte din proiectul Inelului de circulație, nu se știe exact când va începe, dar un lucru e sigur: terenul va fi donat municipalității de Fundația Caritatea.
Primăria a ajuns la concluzia că, pentru fluidizarea traficului din zona centrală a orașului, este nevoie de lărgirea la patru a benzi a străzii 20 Decembrie 1989, pe lângă Liceul de Arte Plastice. Clădirea și terenul pe care se află aceasta sunt în proprietatea Fundației Caritatea. Liceul de Arte s-a mutat din acest imobil, după ce proprietarul a cerut o chirie considerată exorbitantă de municipalitate. Cele două entități au, de altfel, un litigiu legat de neplata acestei chirii. Acum se pare însă că, dincolo de acest litigiu care se află în instanță, au ajuns la o înțelegere în interesul public.
„La începutul anului 2014, CL a dat o hotărâre prin care a împuternicit Executivul Primăriei să realizeze un acord cu proprietarii terenului cuprins între străzile Mihai Eminescu – C.D. Loga – Patriarh Miron Cristea – 20 Decembrie 1989, privind cedarea unei suprafeţe de teren de aproximativ 400 de metri pătraţi. Aceasta este necesară pentru lărgirea la patru benzi a străzii 20 Decembrie 1989, pe porţiunea cuprinsă între bulevardele Loga şi Mihai Eminescu”, spune consilierul local liberal Ciprian Jichici. Problema era că în zona respectivă erau interzise orice fel de intervenții asupra clădirilor, care erau clasificate ca istorice de Ministerul Culturii. Arhitectural însă, imobilul în care a funcționat liceul de artă nu avea valoare. „În urmă cu câteva zile, Ministerul Culturii prin Direcţia Judeţeană de Cultură, a acceptat studiul istoric care a fost depus şi astfel rezultă că imobilele de pe această suprafaţă pot fi demolate, iar suprafeţele de teren pot fi dezmembrate. Este un prim pas extrem de important”, mai afirmă Jichici.
Practic, odată cu avizul Ministerului Culturii, orice imobil de pe acel teren al Fundației Caritatea poate fi demolat. „Înseamnă că la orice clădire de pe suprafață respectivă de teren – și ne referim aici la Liceul de Artă și la inspectoratul școlar – se poate interveni, poate fi demolată total sau parțial. Acest lucru rămâne la latitudinea proprietarilor, dar este evident că pentru dezmembrarea terenului și dezlipirea acelei parcele de 400 metri pătrați, trebuie făcute niște lucrări minime de demolare, cel puțin a aripii liceului de artă care stă exact deasupra fâșiei respective”, susține consilierul liberal. Fundația Caritatea va dona, cel mai probabil, terenul respectiv către municipalitate. Acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele luni. „Cred că de acum încolo putem intra în linie dreaptă. Actualul proprietar esta mai mult decât deschis și interesat ca lucrurile să se miște acolo. Discutăm de o suprafață de teren în zona 0 a Timișoarei. Din câte cunosc eu, este în jur de 8.000 metri pătrați” , mai spune Ciprian Jichici.
Comentarii prin facebook