O reţea internaţională de contrabandă cu ţigări a pus la punct un plan aproape imbatabil: ei foloseau drept cărăuşi diplomaţi străini, care, teoretic, nu puteau fi verificaţi la trecerea frontierei, bucurându-se de imunitate diplomatică. După trei luni de muncă, polițiștii au reținut, luni dimineață, trei membri ai rețelei, în afara soției consilierului congolez de la ambasada acestui stat la Belgrad.
Doi reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Congo la Belgrad au fost prinşi, în noaptea de duminică spre luni, de autorităţile române în timp ce făceau trafic cu ţigări. Aceştia au adus în România 1.900 de cartuşe cu ţigări, bazându-se pe faptul că nu vor fi controlaţi. Într-adevăr, în PTF Moraviţa, poliţiştii de frontieră au lăsat maşina să treacă atunci când li s-a arătat paşaportul diplomatic. Pe raza comunei Șag însă, coordonaţi de procurorii DIICOT, poliţişti din Timiş au oprit maşina cu număr diplomatic pentru un control amănunţit. În maşină se afla soția secretarului 2 al reprezentanței diplomatice a fost prinsă, în România, în timp ce transporta cu mașina ambasadei, un Chrysler Voyager, 38 de baxuri de țigări.
În Chrysler-ul Voyager, burduşit cu ţigări de contrabandă de provenienţă albaneză se afla soţia consilierului secund al reprezentantei diplomatice congoleze din Belgrad şi unul dintre şoferii ambasadei, sârbul Vujosevic Miljan. Mașina avea și antemergător, în care se aflau doi cetățeni sârbi. „De aproape trei luni lucrăm la acest caz. Am fost ajutaţi de Brigadă şi, informativ, de SRI şi SIPI. Ne-am interesat şi la Ministerul Afacerilor Externe, ca să ştim cum puteam acţiona în limita legală. Folosindu-se de imunitatea diplomatică, contrabandiştii aduceau ţigări în România cel puţin o dată sau de două ori pe săptămână. De fiecare dată treceau pe la PTF Moraviţa, unde arătau paşaportul diplomatic şi erau invitaţi să avanseze. Legea spune că nu beneficiază de imunitate pe teritoriul unei ţări unde nu au acreditare diplomatică, dacă săvârşesc infracţiuni”, spune Mircea Andreş, şeful DIICOT, Serviciul Teritorial Timiş.
În momentul în care maşina a fost oprită de autorităţile române, soţia consilierului secund al ambasadei Congo la Belgrad, Pascaline Esther Benbeto, a înceract din răsputeri să evite controlul, folosindu-se de imunitatea diplomatică. Ea a refuzat efectiv să coboare din mașină, astfel că, după aproximativ o oră, poliţiştii au dislocat, cu o rangă, unul din geamurile autoturismului. Surse din cadrul anchetei susţin că din reţea făceau parte cel puţin 14 persoane, români şi sârbi, plus diplomaţii racolaţi de aceştia din urmă.
Luni dimineaţa poliţiştii de la Crimă Organizată au început descinderi la nouă locuinţe ale celorlalţi membri ai reţelei, ăn localități din Timiș și Caraș-Severin. Poliţiştii i-au reținut pe Florin Bărbos, din Lugoj, unul dintre liderii rețelei, și încă două persoane, frații Cârstea, din Timișoara. Pascaline Esther Benbeto, soţia diplomatului din Congo, şoferul acesteia şi cei doi antemergători sârbi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru contrabandă şi aderare la grup infracţional organizat.
Comentarii prin facebook