Nu puține sunt cazurile în care pacienții se prezintă la medicul alergolog cu probleme digestive ca balonare, crampe abdominale, diaree, greață, vărsături după consumul unor alimente, crezând ca este alergie alimentară sau intoleranță alimentară. De asemenea, pacienții vin cu urticarie/ înroșire a pielii sau chiar, mai rău, cu umflături la nivelul feței, mâinilor sau picioarelor, respirație grea și cefalee apărute după unele alimente. Aceste semne și simptome nu înseamnă întotdeauna alergie, ci de multe ori sunt semne ale unei intoleranțe la histamină.
Intoleranța la histamină este consecința unui dezechilibru între histamina acumulată în organism și capacitatea de degradare a acesteia de către enzime, în principal de enzima diaminoxidază (DAO). Persoanele care prezintă o activitate redusă a acestei enzime nu pot metaboliza histamina conținută de unele alimente. Aceasta se acumulează în organism și pacientul dezvoltă simptomele amintite mai sus, care se aseamănă foarte mult cu simptomele de alergie. Această afecțiune nu este mediată prin anticorpi IgE, de aceea testele cutanate alergologice și determinarea de IgE specifice la alimente nu sunt relevante. Cel mai frecvent afectate sunt persoanele de sex feminin cu vârste între 30 și 55 ani.
Histamina este o substanță prezentă în cantități variabile în multe alimente, dar și secretată de organism în reacțiile alergice. Histamina apare în alimente datorită activității bacteriilor, printr-un proces de fermentare, motiv pentru care se găsește în cantitate mare în alimentele fermentate (brânză, murături, vin, bere etc) și bogate în proteine (pește, carne și mezeluri). Niveluri foarte mari se găsesc și în alimentele alterate. Nivelul de histamină din alimente crește odată cu perioada de păstrare a alimentelor, de aceea alimentele nu trebuie ținute foarte mult timp în frigider sau la congelator și nu trebuie reîncălzite.
Deficitul enzimei DAO este cauzat fie de afecțiuni digestive care scad producția enzimei, fie de consumul de alcool și unele medicamente. Pacienții cu intoleranță la histamină fie trebuie să țină un regim alimentar sărac în alimente care au conținut ridicat de histamină, fie pot lua un medicament care are rol de enzimă, deci degradează histamina. Acest medicament se va lua de două ori/zi înainte de mesele principale cu 20 minute, la recomandarea medicului alergolog.
Alimentele bogate în histamină de evitat și conținutul lor de histamină:
1. Băuturi alcoolice:
– Vin roșu: 60-3.800 µg/l
– Șampanie: cca 670 µg/l
– Spumos: 15-80 µg/l
– Vin dulce: 80-400 µg/l
– Vin alb: 3-120 µg/l
– Bere: 20-300 µg/l
2. Pește:
– Ton: până la 8.000 mg/kg
– Macrou afumat: până la 788 mg/kg
– Macrou (conservă): până la 15 mg/kg
– Sardina: până la 1.500 mg/kg
– Sardele: până la 180 mg/kg
– Hering: până la 12 mg/kg (mai ales marinat)
3. Lactate:
– Emmentaler: 10-500 mg/kg
– Stilton (brânză cu muceagai albastru): cca 160 mg/kg
– Gorgonzola: până la 160 mg/kg
– Camembert: 10-300 mg/kg
– Parmezan: 10-580 mg/kg
4. Carne/ mezeluri:
– Salam: până la 280 mg/kg
– Cârnați cervelat: până la 100 mg/kg
– Jambon Westfal: 40-270 mg/kg
5. Alte alimente:
– Oțetul din vin roșu: până la 4000 µg/l histamină
– Ciocolată: între 5 și 100 mg/kg histamină, în funcție de sortiment
Comentarii prin facebook