Casa Mühle se degradează încet, dar sigur. Acoperit de proprietari, ca să nu fie amendați de primărie, imobilul este lăsat pradă naturii. După o serie susținută de proteste și diverse promisiuni ale autorităților, fosta reședință a florarului imperial Wilhelm Mühle pare să fi fost uitată de toată lumea.
La începutul lunii martie, Primăria Timișoara a obținut o ordonanță președințială care îl obliga pe Ionel Stancu, proprietarul Casei Mühle, să ia măsuri de protecție a imobilului. Acesta a trimis, într-un târziu, muncitori care au acoperit clădirea și au montat niște propte pentru ziduri. După câteva zile, lucrările s-au oprit și, de aproape trei luni, n-au mai fost reluate.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a promis și el că va ajuta la salvarea imobilului, dar a pus unele condiții. Acestea nu au fost îndeplinite, astfel că nu spune problema exproprierii. În viitorul apropiat nu vor mai avea loc nici proteste publice. Corneliu M. Vaida, inițiatorul acțiunilor de până acum, explică. „Protestele pentru Casa Muhle nu-şi mai au rostul. Există ordonanţele preşedenţiale care trebuie aplicate. Ministrul Culturii a promis că va expropria casa în interes public, dacă îi aduc un proiect Casa Memorială&Muzeul Rozelor. M-am adresat studenţilor de la Facultatea de Arhitectură, în vederea unui concurs cu această temă. Au acceptat, au promis că îl fac şi… nu mai ştiu nimic”, spune Vaida.
Primăria se spală pe mâini de întreaga situație. Nicolae Robu explică totul prin faptul că e vorba de o proprietate privată, unde nu se poate interveni. „Casa Mühle este proprietate privată. Noi am vrut să blocăm un proiect care avea ca fiinţă dispariţia ei şi realizarea unei alte construcţii acolo, dar este proprietate privată şi proprietarul şi-o foloseşte cum doreşte. Atâta tot că noi nu dăm autorizaţie pentru a se realiza ceva acolo în bizonanţă cu zona şi care să nu respecte faptul că acea casă a aparţinut unei persoanlităţi a cărei memorie trebuie să o păstrăm cu grijă”, a declarat Robu.
Comentarii prin facebook