După un spumos bilanț de 1.500% al primarului Robu, ce farmec ar mai avea socoteala realizărilor parlamentarilor de Timiș la șase luni de mandat? Eventual așa, în joacă, fiind limpede că astfel de analize temeinice pot fi făcute doar după ce-i dai alesului răgazul să arate ce poate face pentru alegătorii din circumscripție. Șase ani daca i-ai da unui parlamentar de Timiș tot ar fi nedrept să-l iei la întrebări despre ce-a făcut el acolo în folosul comunității pe care o reprezintă. Da, corect, după 16 ani dacă nu ți-a făcut măcar o normă legislativă, un proiect de interzicere a vrăjitoriei ori măcar o fructuoasă colaborare în grupul de prietenie româno-peruan, atunci poți să dai cu alesul de pământ pentru felul în care ți-a înșelat încrederea.
Mergând pe ideea că politicianului în general îi place să se laude, plimbând presa după el la orice beșină de acțiune făcută în spațiul public, am lungit ochii după faptele de vitejie ale deputaților și senatorilor de Timiș apărute în mass-media. În prima etapă a „studiului” mi-a fost greu să recit cursiv componența întregului grup de parlamentari de Timiș, dar cu ajutorul Internetului mi-am adus aminte că Petre Ehegartner este senator de Timiș. Poate că omul o fi harnic, dar dacă nu știe să-și facă imagine, rămâne ca episodul cu candidatura la șefia PNL Timișoara și apoi răzgândirea să fie tot ce-a putut da senatorul liberal spațiului media al ultimelor șase luni.
Deputatul Covaci a șocat opinia publică, spunând de răposatul Sergiu Nicolaescu să-l ia mama dracului. Aoleuuu, îmi cer mii de scuze, dar cel cu declarația la adresa regizorului național a fost Nicu Covaci, de la formația Phoenix, nu Dorel Covaci, de la PSD. Totuși, dl Covaci de la Făget a ieșit în evidență când s-a pronunțat împotriva liniei partidului, postându-se împotriva hotărârii de guvern favorabile exploatării gazelor de șist, despre care ar fi auzit că sunt incendiare.
Sorin Grindeanu e pe val. A rezolvat o parte din investiția de la spitalul de copii. Nu mult, dar vreo două saloane și-o toaletă tot ies din banii ce i-a promis amicul său Ponta pentru această promisiune de căpătâi a încă tânărului politician PSD. Iar dacă mai pui și treaba cu screeningul neonatal, dl Grindeanu chiar poate să stea liniștit următorii trei ani și jumătate, să se ocupe de partea politică a carierei sale, de trocurile cu Ilie Sârbu pentru ceva călduț în secretariatul executiv al partidului ori aici, acasă, în Banat, de conducerea PSD Timișoara.
Liberalul Horia Cristian m-a surprins cel mai plăcut. Nu credeam că am să spun vreodată treaba asta la modul serios. Așa se face că după ce a făcut instrucție cu presa care l-a filmat comandând electronice online, în timpul slujbei la Parlament, Horia Cristian s-a făcut băiat cu simț de răspundere. „Mandatul parlamentarului traseist să înceteze prin referendum sau prin votul grupului”, a propus ca amendament la Constituție deputatul liberal. Acum, sincer să fiu, nu știu cât o să-i convină lui alde Ghiță Ciobanu să treacă un astfel de amendament, dar, una peste alta, dl Cristian merită toate laudele pentru inițiativă, iar la iarnă, din recunoștință, poate am să-i curăț eu trotuarul de zăpadă.
Mă așteptam de la Cornel Sămărtinean (PDL), în opoziție fiind, să fie mult mai vocal. Interpelarea sa din Parlamentul României împotriva mutării Dermatologiei din Timișoara ar fi fost total neinteresantă, chiar populistă, dacă n-ar fi fost în contradicție cu votul dat de colegii săi pedeliști în consiliul local. Din același partid vine și Alin Popoviciu. Ajuns mare șef național la partid, dl Alin a zis că așa nu se mai poate cu atâția intelectuali în PDL, iar de aici până la un val de demisii n-a mai fost decât un pas firesc pentru democrație. Bine, omul a mai fost portavocea care a anunțat în Timiș lansarea unei cărți negre a guvernării USL, gestul cu care PDL a adus aminte opiniei publice că se află în Opoziție, ba chiar că mai trăiește.
Matei Suciu (PSD) a fost la un pas să se umple de respect. Dacă ar fi candidat la șefia executivă a PSD Timiș, chiar și după ce a fost amenințat cu mazilirea de eminențele cenușii ale filialei, nici n-ar mai fi contat că n-a făcut nimic în plan parlamentar pentru cei ce l-au ales la mișto, să moară de ciudă Vasile Blaga. Domn Blaga despre care nu prea mai auzi nimic ca șef național de partid, ce să mai povestim de veniri prin teritoriu sau audiențe cu talpa țării?
Adrian Diaconu (PPDD) măcar a propus înăsprirea pedepselor pentru cei prinși băuți sau drogați la volan, dar senatorul Ben-Oni Ardelean (PNL) ce mare brânză a mai rezolvat cu muzeul revoluției? Să știe și Traian Orban, mai doarme în cazarma de pe Oituz ori se mută în pasajul Operei, la confort sporit? Totuși, în aceste șase luni de mandat dl Ben-Oni Ardelean a mai participat, în Timișoara, la Marșul Învierii, ceea ce, să recunoaștem, nu e puțin lucru. Putea să stea acasă, să doarmă.
P.S. Pentru cine încă nu știe pe ce lume și în ce țară trăiește, merită amintit că amendamentul cu sancționarea traseismului politic a căzut în comisie. Doar liberalii lui Cristian au votat „pentru”. Parlamentarii PSD, PDL și ai minorităților naționale s-au abținut. Și cât se mai jura Ponta că vrea să dea de pământ cu trădătorii! Dar să știți că el nici n-a plagiat!
Comentarii prin facebook