Înalta Curte de Justiție și Casație (ICCJ) a admis prin Decizia nr. 11/2012 recursurile în interesul legii formulate de Colegiul de conducere al Curții de Apel București și de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la prevederile art. 252(5), raportat la art. 250 din Codul Muncii.
Art. 250 din Codul Muncii prevede posibilitatea angajatorului de a aplica salariatului o sancțiune disciplinară, în raport cu anumite criterii (împrejurările faptei, gradul de vinovăție al salariatului, consecințele abaterii, comportamentul general al salariatului la muncă, eventuale sanciuni anterioare suferite de salariat), în timp ce art. 252(5) din Codul Muncii prevede posibilitatea salariatului de a contesta decizia de sancționare disciplinară, la instanța competentă, într-un termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării respectivei decizii.
Potrivit Deciziei 11/2012, instanța supremă, „în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 252 alin. 5 raportat la art. 250 din Codul muncii, stabilește ca instanța competentă să soluționeze contestația salariatului împotriva sancțiunii disciplinare aplicate de către angajator, constatând că aceasta este greșit individualizată, o poate înlocui cu o altă sancțiune disciplinară”.
Citește mai multe articole juridice pe http://pro-legal.ro/
Comentarii prin facebook