Domnul Cornel-Mircea Sămărtinean:
„Medicină versus interes în dermatologia românească”
Medicii de la Clinica Universitară de Dermatologie şi Venerologie Timişoara, de pe str. Mărăşeşti nr. 5, sunt revoltaţi că administraţia locală vrea să mute clinica într-o locaţie cu totul neadecvată funcţionării unei unităţi spitaliceşti a Universităţii Tibiscus, fără ca ei să fi fost întrebaţi. Ca urmare a acestui fapt, o parte din medicii Clinicii de Dermatologie au organizat un protest spontan în faţa instituţiei, nemulţumiţi de faptul că municipalitatea vrea să îi mute din clădirea în care au lucrat o viaţă. Profesorul doctor Caius Solovan, şeful clinicii, a trimis o scrisoare de protest în numele colectivului de medici, la 12 instituţii locale şi de la Bucureşti, printre care şi Primăria Timişoara, Direcţia de Sănătate Timiş, Consiliul Judeţean Timiş, Spitalul Municipal Timişoara, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, Ministerul Sănătăţii, precum şi către Comisia pentru sănătate şi Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor.
Cine va triumfa? Sănătatea? Interesul? Aceasta este marea dilemă. Dar nimeni nu se întreabă ce se ascunde în spatele cuvântului „versus”. Şi ce este cel mai important, de ce există opoziţie între cele două cuvinte. Realitatea este mult mai dură. Atât de dură încât o importantă clinică universitară, cu tradiţie, se află în prag de evacuare. Care este motivul? „Este în centru”… Mai mult, medicina are „tupeul” de a cere o fărâmă de atenţie într-un sistem aflat şi aşa într-un stadiu avansat de boală şi degradare.
Istoria Clinicii de Dermatologie şi Venerologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţe datează încă din anul 1757, când a fost atestată oficial. Cu denumirea de spital orăşenesc, locaţia a fost construită cu efortul şi susţinerea „judelui urban” Peter Solderer. Primăria secolului al XVIII-lea a construit un spital în Timişoara înaintea unor oraşe precum Viena sau Budapesta. Totuşi, locaţia ultracentrală a clinicii nu este un caz singular pe harta europeană sau naţională, locaţii similare ale clinicilor de dermatologie fiind şi în München, Londra, Szeged, Viena sau Cluj.
Despre medicina românească a secolului al XXI-lea ce va scrie istoria? Că evacuăm clinici universitare în cămine studenţeşti… Şi ce este curios? Clădirea în care este amplasată clinica nu este revendicată, în timp ce alte cinci clinici si o policlinică sunt în situaţia de a părăsi în regim de urgenţă locaţia actuală datorită revendicării spaţiilor în care funcţionează. Dar nu sunt soluţii… Comparativ cu situaţia precară a unităţilor revendicate, suntem surprinşi de prioritatea de grad zero pe care primăria o acordă mutării clinicii, care în mod evident nu este necesară, nu este urgentă, ar implica sume şi eforturi considerabile şi ar avea loc după ce s-au finalizat investiţii de peste 500.000 euro pentru reabilitarea clădirii.
Clinica Universitară de Dermatologie şi Venerologie găzduieşte 50 de paturi pentru internări continue şi 5 paturi pentru internări de zi. În această clinică se mai află centrul de combatere a bolilor cu transmitere sexuală, care are în structură şi laboratorul de serologie specifică pentru bolile cu transmitere sexuală. Tot aici se desfăşoară Programul naţional pentru epidermolize buloase şi Programul naţional de terapii biologice pentru pacienţii cu psoriazis, acoperind şi judeţele limitrofe. În clinică se mai regăsesc: un laborator specific (bacteriologie, micologie, citodiagnostic, serologie şi imunologie), un centru de fototerapie, un centru de testare alergologică cutanată, o sală de intervenţii chirurgicale, 3 săli de tratamente, o unitate de patologie cutanată (utilată cu un microscop Zeiss de imunofluorescenţă), o sală de curs de aproximativ 100 locuri, o sală pentru medici rezidenţi, o cameră de gardă pentru asistente şi o sală de mese.
De asemenea, clinica este dotată cu un amfiteatru modern construit cu fonduri alocate de către Consiliul Judeţean Timiş şi din sponsorizări proprii. Aici îşi desfăşoară activitatea, pe lângă personalul medical şi didactic, 350-400 studenţi români şi străini – săptămânal şi 50 medici rezidenţi români şi străini – zilnic. De mai multe ori pe an se organizează diverse cursuri postuniversitare şi evenimente ştiinţifice internaţionale. Aici a fost întemeiată Societatea Română de Dermatopatologie. Tot aici s-au pus bazele unei biobănci naţionale de ţesuturi axată pe cercetarea cancerelor de piele, printr-un proiect de cercetare cu sprijinul Universităţii Zürich şi al unuia dintre 100 cei mai promiţători bio-lideri, dr. Manfred Beleut. În imobilul de pe strada Mărăşeşti mai funcţionează: secţia de radioterapie, un cabinet de ginecologie, secţia de ortooptică, un cabinet Sanepid, laboratorul de bacteriologie al spitalului, laboratorul clinicii de dermatologie şi o farmacie.
Oare de ce soluţia primăriei în ceea ce priveşte mutarea clinicii este o clădire necorespunzatoare şi contraproductivă (cămin de nefamilişti) fără standarde minime pentru accesibilitatea pacienţilor, fără a mai lua în discuţie scopul didactic şi de cercetare?
Evacuarea Clinicii Universitare de Dermatologie şi Venerologie din actuala locaţie, în care tocmai s-au încheiat reparaţiile menite să o aducă la un standard decent şi legal de funcţionalitate, ar fi nejustificată şi contraproductivă, costurile negăsindu-şi justificarea şi împovărând inutil un buget local şi aşa debil şi grevat de alte priorităţi majore. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o clinică dermatologică necesită investiţii majore (deja efectuate în cadrul clinicii actuale), fiind necesar un minim de spaţii în vederea respectării circuitelor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru o clinică universitară. Costurile care s-ar impune pentru reamenajarea clădirii propuse în campusul studenţesc s-ar dirija mai eficient către dezvoltarea altor servicii medicale deficitare şi imperios necesare.
Domnul Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a declarat că acest protest al medicilor nu îl sensibilizează. „Nu eu am hotărât mutarea acestei clinici, nu eu spun că în actuala clădire pacienţii nu au condiţii normale pentru anul 2013. O mulţime de doctori specialişti mi-au comunicat acest lucru. Aceşti oameni profesionişti mi-au spus că noua locaţie unde va fi mutată Clinica de Dermatologie oferă condiţii mult mai bune bolnavilor. Cei de la Dermatologie pot să protesteze, este un drept democratic, iar dacă protestul a fost spontan nu mai era nevoie nici măcar de aprobare. Oricum, Clinica de Dermatologie va fi mutată”, a spus Nicolae Robu.
Este incredibil cât de jos au coborât discuţiile şi cum se ignoră problemele importante ale oraşului. Această mutare este un subiect fals, pentru că nu se încearcă, de fapt, găsirea unui spaţiu mai bun pentru dermatologie, ci eliberarea actualei locaţii. Nu pricepem această grabă, în condiţiile în care alte spitale din Timişoara sunt în diverse stadii de retrocedare, dar nu se caută soluţii pentru ele. E o urgenţă pe care nu o înţelegem şi este bizar de ce primarul Nicolae Robu încearcă să facă o prioritate de grad zero din această mutare. A vrut să mute clinica la Spitalul Militar, nu i-a reuşit, iar acum caută alt spaţiu.
Sunt convins că timişorenii au început deja să numere eşecurile administraţiei Robu. Cum se întâmplă lucrurile acum, acest drum pare ireversibil. Cât despre soarta Clinicii Universitare de Dermatologie şi Venerologie, întrebarea finală este: Va triumfa oare sănătatea?
Comentarii prin facebook