Sf. Andrei, ocrotitorul Romaniei

Credincioşii îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc. Supranumit „Cel dintâi chematul”, el a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare deopotrivă în calendarul ortodox, romano-catolic, lutheran şi anglican.

sf andrei

Conform Bibliei, frații Petru şi Andrei erau originari din Betsaida şi erau pescari. Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. Când l-a văzut pe Ioan arătând către Iisus şi zicând „iată Mielul lui Dumnezeu, cel care ridică păcatul lumii”, Sfântul Andrei l-a urmat pe Hristos. În enumerările apostolilor, Andrei este menţionat mereu între primii patru. Tradiţia Bisericii arată că, după înălţarea lui Hristos la cer şi după Cincizecime, apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru propovăduire. Lui Andrei i-au căzut sorţii să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (actuala Dobrogea) şi până în Crimeea. Sfântul Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus, de atunci, „Crucea Sfântului Andrei”.

Prin unele sate din Bucovina există credinţa că în noaptea Sf. Andrei bîntuie strigoii, iar lupii sunt mai fioroşi ca oricând. Despre lupi se crede că pot, în această noapte, să vorbească şi să-şi mişte gîturile înţepenite. Despre cei care vor să audă vorbele lor se spune că află taine teribile, dar că vor muri repede. Pentru ca spiritele rele să nu se cuibărească în case, femeile întorc seara toate oalele şi cănile cu gura în jos. Împotriva vârcolacilor, gospodinele atârnă usturoi la intrarea în case şi lasă aprinsă candela de lîngă icoane. După miezul nopţii sau în dimineaţa de Sf. Andrei, exista în trecut obiceiul descîntecului sării. Un drob de sare, descântat şi îngropat sub pragul grajdului, era dezgropat în primăvară, de Sf. Gheorghe, când sarea era amestecată în hrana vitelor pentru a le feri de farmece, boli şi de vrăji.

Tot în noaptea de Sf. Andrei sunt practicate şi predicţii meteorologice populare pentru anul următor. În podul casei sunt duse 12 cepe sănătoase, la fel de mari, lăsate acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei cepe îi este atribuit numele unei luni. Cele s-au stricat indică luni ploioase sau cu grindină, iar cele care au încolţit – luni favorabile recoltei. Dacă noaptea de Sf Andrei este senină şi caldă, se crede că iarna nu va fi geroasă.

Potrivit datelor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor din MAI, numele Sfântului Apostol Andrei este purtat de aproape 720.000 de români. Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc onomastica, 293.745 se numesc Andreea, 26.325 – Andra, 21.442 femei – Andrea. Alte 7.205 femei au numele Andreia, iar 356 – Andruţa sau Andruşa. Majoritatea bărbaţilor, adică 346.959, se numesc Andrei. Alţi 12.316 sunt Andraş, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

SCM-Poltehnicai

Meci cu miză pentru handbaliştii lui Poli la Bucureşti

Handbaliștii de la SCM Politehnica Timișoara sunt în București, deja, pentru meciul programat mâine (miercuri), de la ora 17,30 cu CSM București. Partida poate fi văzută și la televizor, fiind transmisă de TVR HD. Violeții se antrenează în această după amiază, iar mâine forțează obținerea unui rezultat pozitiv, care i-ar apropia de locul al doilea ce duce spre finala mică.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Meci cu miză pentru handbaliştii lui Poli la Bucureşti
CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Raport Analize Imobiliare: Prețurile locuințelor se află la un nivel similar celui din 2010

În primul trimestru al anului în curs, proprietățile rezidențiale s-au apreciat cu 0,8% față de ultimele trei luni din 2018, potrivit celui mai nou recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare. Nivelul actual al prețurilor solicitate de către vânzători se situează la un nivel apropiat de cel consemnat la începutul lui 2010, după declinul important consemnat în primii doi ani de recesiune (mai ales în 2008).
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raport Analize Imobiliare: Prețurile locuințelor se află la un nivel similar celui din 2010

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timişoreanul Ion Răducanu, preşedintele executiv al Uniunii Naţionale pentru Progresul României – UNPR, a decis să demisioneze atât din funcţiile deţinute, dar şi să renunţe la partidul în cadrul căruia a activat în ultimii ani. Suprinzătoarea demisie vine la puţin timp după ce promitea 12.000 de voturi în Timiş pentru UNPR.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Demisie surprinzătoare în prag de alegeri. Fostul preşedinte al UNPR Ion Răducanu pleacă din partid
Handbaliștii de la SCM Politehnica Timișoara sunt în București, deja, pentru meciul programat mâine (miercuri), de la ora 17,30 cu CSM București. Partida poate fi văzută și la televizor, fiind transmisă de TVR HD. Violeții se antrenează în această după amiază, iar mâine forțează obținerea unui rezultat pozitiv, care i-ar apropia de locul al doilea ce duce spre finala mică.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Meci cu miză pentru handbaliştii lui Poli la Bucureşti
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com