Timișorenii s-au debranșat pe capete de la sistemul centralizat de termoficare, dar, cu toate acestea, orașul de pe Bega rămâne pe locul al doilea în țară la numărul de apartamente conectate la rețea. Asta, în condițiile în care patru județe au renunțat integral la acest sistem.
Ultimii zece ani au adus debranşări importante de la sistemul centralizat, în favoarea sistemelor individuale de încălzire. Astfel, dacă, în 2002, 2,5 milioane de locuinţe foloseau ca sursă de apă caldă şi căldură CET-urile, în prezent mai sunt branșate la acest sistem doar 1.3 milioane de locuințe. Din cauza prețurilor tot mai mari pentru căldură și apă caldă, românii optează din ce în ce mai des pentru sisteme individuale.
Potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România, în ultimul deceniu, cele mai multe debranşări s-au înregistrat în judeţul Braşov, unde peste 78.000 de familii au renunţat la sistemul centralizat de încălzire. În Timișoara, în 2002 primeau căldură și apă caldă de la CET 123.500 de apartamente. În prezent, mai sunt puțin peste 69.000. Cu toate acestea, orașul de pe Bega rămâne pe locul al doilea în țară la numărul apartamentelor conectatea la rețeaua centralizată. Pe primul loc este, de departe, Bucureștiul, cu peste 560.000 de unități locative care beneficiază de acest sistem. Pe poziția a treia se află județul Bacău. Pe de altă parte, în ultimul deceniu, locuitorii a patru judeţe au optat exclusiv pentru sisteme individuale de încălzire. Practic, în Alba, Ialomiţa, Satu Mare şi Bistriţa Năsăud nu mai există deloc sistem centralizat.
Comentarii prin facebook