Directorii de spitale au fost certați public de ministrul Sănătății, pentru că nu și-au făcut temele. Eugen Nicolăescu, foarte aproape să schimbe portofoliul cu cel de la Finanțe, e supărat că nu sunt gata planurile de reorganizare a spitalelor. Sindicaliștii spun însă că miza e, de fapt, reducerea numărului de paturi. În Timiș ar urma să dispară circa 1.400.
„Nu vă pasă de soarta spitalelor pe care le conduceţi şi, în această situaţie, ne obligaţi să luam decizii în locul dumneavoastră, ceea ce vom şi face”, a răbufnit ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la videoconferinţa cu tema „Pachetul de Bază – Componenta Spital”. Oficialul e nemulțumit că directorii spitalelor nu au trimis planurile de reconfigurare a structurii unităţilor sanitare. Managerul Spitalului Judeţean Timișoara, Iulius Jugănaru, spune că nu va lua decizia finală decât după ce va discuta cu fiecare şef de secţie în privinţa reorganizării. Planul va fi gata însă până în 20 februarie când ministerul a dat un nou termen. „Nu poate fi reorganizat în aşa scurt timp, pentru că este cel mai mare spital din vestul ţării şi e nevoie de un plan de organizare bine pus la punct şi analizat corect şi obiectiv”, a spus Jugănaru.
La Spitalul Municipal, situaţia este şi mai complicată, deoarece unitatea medicală are secţii în clădiri situate și la câţiva kilometri distanţă una de alta. „Cele mai multe clădiri adăpostesc un singur obiect de activitate, o singură specialitate. Ca atare, este destul de greu să reorganizezi activitatea în mai multe clădiri. Dau un exemplu, nu pot tăia paturi la ginecologie pentru a creşte chirurgia toracică, între cele două secţii fiind aproape trei kilometri”, a declarat managerul Octavian Mazilu.
Ministerul Sănătății vrea, de fapt, să reducă numărul de paturi din spitale. „La aceste videoconferinţe organizate de Ministerul Sănătăţii nu poţi să intervii şi să discuţi. La a doua videoconferinţă s-a discutat exact despre planul acesta naţional de paturi. Eu am plecat atunci cu o singură concluzie: se va reduce numărul de paturi. Am informaţia, pe surse, că în Timiş din 5.200 de paturi ar trebui să rămână vreo 3.800”, susține preşedintele SANITAS Timiş, Livius Cârstea.
Comentarii prin facebook