Consiliul local, la propunerea primarului Nicolae Robu, a decis printr-o hotărâre ca, pe viitor, absolut toate lucrările la parcurile și spațiile verzi din oraș să fie preluate de societatea din subordine, Horticultura. Robu a anunțat că același lucru se va întâmpla și cu drumurile din oraș, de care se va ocupa doar SDM-ul aceluiași CLT. La prima vedere, lucrurile par admirabile, senzaționale. Adică „regii”, „prinții” sau „conții” asfaltului vor fi scoși pe tușă, iar lucrările vor fi executate de SDM, societatea întregului popor timișorean. Dă-i naibii de capitaliști! Asta da măsură liberală!
Cât privește spațiile verzi și parcurile, Drufec-ul lui Ciuhandu, Tradecomia (firma de dezinsecții!) a lui Bușoi sau Rogera lui cutărică liberalul vor fi nevoite să-și găsească lucrări în alte părți. De altfel, Andrei Drăgilă, directorul de la Horticultura, a declarat deja victorios că societatea sa cu cei 248 de angajați poate face față tuturor lucrărilor din oraș. În condițiile în care până acum luau în jur de 25%. Aici deja intervine o mică problemă. Cu același efectiv de angajați, Horticultura poate presta lucrări de patru ori mai mari decât în trecut? Înseamnă că acolo chiar se tăiau frunze la câini, ca să fim în acord cu profilul de activitate al societății. Dar asta e cea mai mică problemă.
În cazul SDM e foarte clar că nu poate să facă toate lucrările din oraș, urmând să le subcontractateze la greu. Fiind societate comercială, nu va fi nevoită să organizeze licitații. Adică va atribui lucrările cui crede de cuviință. După criterii stabilite de șefii de la SDM sau de… șefii șefilor de la SDM. Abia în acel moment vor iesi în evidență firmele cu „pile”, firmele de partid, patronii care știu să și „împartă”, nu doar să adune. Nu vor conta nici calitatea, nici prețul, nu va conta absolut nimic în afara de relațiile pe care firmele le au la nivelul conducerii primăriei și SDM.
Mai mult, la licitații se pornea de la un preț de referință, de unde se mergea în jos. De acum încolo, neexistând licitații, lucrările se vor da pe acest preț maximal. Adica primăria va pierde la bani. Și nu sunt puțini. Veți spune că și acele licitații organizate de primărie erau de formă, câștigătorii fiind cunoscuți dinainte. Nu este chiar așa sau nu în toate cazurile s-a întâmplat astfel. Au fost destule licitații câștigate „pe bune”. În fine, fiind singură pe piață, SDM ar putea face mult rabat și de la calitatea lucrărilor. Oricum ai lua-o, măsura este anti-liberală. În fapt, primăria se deroghează de licitații, în detrimentul atribuirilor directe, prin intermediul SDM. Și încă ceva. Mai ales, în timpul mandatului lui Gheorghe Ciuhandu, s-a mai lucrat în acest fel. Adică SDM a luat multe lucrări pe care nu le putea face, astfel că au fost subcontractate la firme impuse de primărie.
Măsura a mai fost propusă în trecut și de actualul deputat PSD, pe atunci viceprimar, Sorin Grindeanu. Adică principalul adversar politic al lui Robu, foarte probabil contracandidatul liberalului la alegerile din 2016. Cei doi au ajuns să gândească absolut la fel în această privință. Care, repet, aparent pare extraordinară, dar ascunde niște posibile șmenuri de proporții. Și încă ceva. După ce, prin hotărâri ale CLT, Horticultura și SDM vor lua pe viață lucrările din domeniile lor de activitate, ce ați spune dacă urmează pasul II? Respectiv, privatizarea celor două firme. S-a mai discutat de acest lucru, s-a pomenit de fratii Cristescu și la Horticultura, și la SDM. Ce valoare ar avea aceste firme cu un asemenea portofoliu de lucrări? Nescriptică, pentru a nu crește valoarea lor contabilă. Credeți că e o ipoteză aiuritoare? Există și un precedent, e drept nu de asemenea amploare. În urmă cu ceva ani, Rosign a câștigat prin încredințare directă pentru o perioadă de 14 ani tot ce înseamnă semnalizare rutieră în Timișoara. La acel moment, SDM (deci Consiliul Local) era acționar important la Rosign. Ulterior, după ce a obținut acel contract extrem de profitabil, SDM și-a cedat acțiunile…
Comentarii prin facebook