Lucrările de reabilitare ale malurilor Begăi continuă, iar reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat spun că reamenajarea este în grafic. Lucrarea este realizată în proporție de 44%, trebuie finalizată în martie 2015 și, conform celor de la ABAB, primele îmbunătățiri se văd deja. Cei care se plimbă însă pe aleile de pe maluri nu au parte de o priveliște prea plăcută…
Proiectul pentru refacerea consolidării Canalului Bega în Timișoara, pe o lungime de 8.9 kilometri, a pornit în luna martie a acestui an, dar lucrările propriu-zise au începute abia în mai. De atunci s-a finalizat circa 44% din reabilitate, iar managerul de proiect, Marius Perneac, speră ca până în martie 2015 lucrarea să fie finalizată. „Vorbim despre o lucrare pe care ne-am dorit-o. Se lucrează și în zonele adiacente canalului: pe maluri, la acea pistă de biciclete. Era necesară această reabilitare cu atât mai mult cu cât Bega prezintă o stare de degradare. Este cunoscut de toată lumea că a accesa aceste fonduri europene nu este foarte simplu (…) Cu un mic efort, în luna în care urmează, ne vom încadra sigur în grafic. Bega este un simbol al Timișoarei și starea pe care am constatat-o nu mai putea să fie perpetuată. (…) Se va derula lucrarea până în martie și sperăm să respectăm acest grafic”, spune Perneac.
S-a lucrat pe trei sectoare, după cum urmează: Parcul Copiilor – uzina hidroelectrică, pe o lungime de 4,7 km, pod Iosefin – pod Modoș, pe o lungime 3,6 km, și sector zona bazin de întoarcere, acolo unde se descarcă debitele de la uzina de apă, pe o lungime de 0,6 km. Pentru acest proiect au fost folosite fonduri europene de 3,5 milioane de euro. Pe lângă lucrările de consolidare propriu-zise se fac, în tot acest timp, lucrări de curățare, astfel încât vegetația abundentă să fie ținută sub control. „Sunt lucrări de curățare de vegetație, care trebuie refăcute pentru că, la nivelul apei, există vegetație spontană ceea ce necesită curățări periodice”, a explicat managerul tehnic de proiect, Dorin Regep. Vegetația însă pare să fie foarte… încăpățânată, pentru că, în ciuda igienizilor anunțate, malurile Begăi sunt efectiv invadate. În luna iulie, și primarul Nicolae Robu remarca uimit aspectul dezolant al acestora. „După ploile din ultima vreme, probabil că a răbufnit vegetația. Chiar nu m-am plimbat în ultima vreme pe malul apei și nu mi s-a sesizat că vegetația a ajuns să năpădească Bega chiar în așa hal”, declara acesta.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook