Mitropolitul Banatului a murit!

Înalt Preasfințitul Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, a plecat din această lume duminică seară. El s-a stins din viață la reședința mitropolitană din centrul Timișoarei. Nicolae Corneanu a fost ales mitropolit al Banatului la 17 februarie 1962 și în luna noiembrie ar fi împlinit 91 de ani.

corneanu
Nicolae Corneanu a încetat din viață duminică seară, în jurul orei 23.10, după cum a confirmat părintele vicar Ionel Popescu. Acum două săptămâni, mitropolitul Banatului a fost internat la Institutul de Cardiologie și, după ce a fost stabilizat, a fost externat la cerere, trei zile mai târziu. La finele lunii iulie, înaltul prelat fusese dus de asemenea la spital, în stare gravă. De altfel, în ultimii ani, starea sa de sănătate a fost tot mai fragilă, vârsta și vechile afecțiuni cardiace, dar și diabetul punându-și amprenta pe mitropolitul Corneanu.

Urmează acum, la Timișoara, 40 de zile de doliu. Trupul lui Nicolae Corneanu va fi depus, luni, la Catedrala Mitropolitană, unde vor fi ținute, în zilele viitoare, mai multe slujbe. El va fi înmormântat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane. Mitropolia Banatului va face publice detaliile legate de înhumare, a cărei slujbă va fi oficiată de patriarhul Daniel.

Nicolae Corneanu s-a născut pe 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, într-o familie de preoți. A făcut liceul în orașul natal, iar apoi a urmat cursurile Facultății de Teologie în București, fiind hirotonit, în 1943, diacon celibatar în biserica parohiei Obreja. În 1946 este declarat licenţiat în Teologie. S-a înscris apoi la doctorat, iar pe 30 iunie 1949 a devenit doctor în Teologie. A fost, pe rând, profesor suplinitor la Academia teologică din Caransebeș, secretar și referent principal la Centrul eparhial Timișoara, iar apoi consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului. În anul 1960 a fost hirotonit preot. În 12 ianuarie 1961 s-a călugărit la mănăstirea Cernica, pe 15 ianuarie a fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, iar pe 22 ianuarie a fost instalat episcop al Aradului. La 17 februarie 1962, Colegiul Electoral al Patriarhiei Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului. Nicolae Corneanu a fost instalat mitropolit pe 4 martie 1962, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

nicolae corneanu

Personalitate complexă, Nicolae Corneanu a fost implicat în câteva cazuri care au făcut vâlvă la vremea lor. Imediat după Revoluție s-a spus că, la cererea lui, au fost închise porțile Catedralei în decembrie 1989, mai mulți tineri fiind uciși de gloanțe pe treptele lăcașului de cult. IPS Corneanu a spus însă că, în zilele în care a început Revoluția, se afla la Constantinopol, la Patriarhia Ecumenică. „Am plecat cât am putut de repede de la Istanbul, dar de la București n-am putut pleca imediat spre Timișoara. (…) Îndată ce am putut pleca din București, m-am atașat întregii mișcări care s-a produs atunci și, într-un fel, cu sentimentul vinovăției că n-am putut să contribui și eu, dar și cu o admirație deosebită pentru ce s-a întâmplat în acele zile”, povestea, într-un interviu, mitropolitul Banatului.

În 2007, IPS Corneanu a recunoscut că a colaborat cu Securitatea. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a dat oficial un verdict de colaborare cu fosta securitate în cazul său. Conform CNSAS, Corneanu ar fi început să colaboreze cu Securitatea din 1950 și ar fi avut mai multe nume de cod. El și-ar fi turnat mai mulți colegi preoți, dar ar fi avut și misiunea de a-l spiona pe Patriarhul Iustinian. În plus, ar fi făcut note informative despre membrii delegațiilor preoțești care mergeau în străinătate și s-a speculat că ar fi fost ajutat de Securitate să ajungă mitropolit al Banatului. „Din păcate, «am fost colaborator al poliției politice comuniste» nu din ianuarie 1950, ci din toamna anului 1948, când am fost arestat pe motivul de a fi adăpostit un așa-zis «fugar» stabilit în Germania și venit în țară pentru a-și revedea familia (…) am trecut din mână în mână, de la Siguranță, apoi de la Securitate, care îmi cereau note scrise și informații, până la Revoluția din Decembrie 1989 (…) Așadar, n-am ce contesta, decât a repeta mereu părerea de rau pentru cele impuse și acceptate“, scria IPS Corneanu, într-o scrisoare trimisă CNSAS.

În 2008, Nicolae Corneanu a fost la un pas de caterisire, într-un scandal nemaiîntâlnit în Biserica Ortodoxă Română. Pe 25 mai 2008, în timpul ceremoniei de sfințire a bisericii greco-catolice „Sfânta Maria Regina Păcii și a Unității” din Timișoara, IPS Nicolae a urcat la altar și s-a împărtășit. Acest gest a dus la proteste din partea Patriarhiei Ruse, dar și a unor călugări de la Muntele Athos, care l-au acuzat pe înaltul ierarh bănățean că s-ar împărtășit cu „ereticii”. În vara aceluiași an, cazul a fost luat în discuție în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, unde IPS Nicolae „și-a cerut iertare și a fost iertat”.

Figură luminoasă, Înalt Preasfințitul Nicolae s-a retras discret din viața publică, de îndată ce starea sănătății sale s-a înrăutățit. Suferind de afecțiuni cardiace, dar și de diabet, mitropolitul Banatului n-a mai apărut în fața credincioșilor de multă vreme, mare parte din atribuțiunile sale fiind preluate de episcopul vicar Paisie Lugojanu. În vara lui 2012, IPS Corneanu a transmis Patriarhiei Române o cerere de retragere din funcţie. „Am înaintat Patriarhiei Române o hârtie prin care îmi anunţ retragerea din funcţie. Am făcut acest gest din cauza neputinţei mele fizice. Rămâne de văzut dacă voi merge la o mănăstire”, spunea prelatul, la vremea respectivă.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (septembrie 29th, 2014 at 08:42 )

Domnezeu să-l odihnească.

Cristea a spus: (septembrie 29th, 2014 at 09:01 )

Un securist mai putin; speram sa ajunga in iad

@Cristea a spus: (septembrie 29th, 2014 at 09:40 )

Cristea, esti un bou irecuperabil.

un cetatean a spus: (septembrie 29th, 2014 at 11:30 )

acest om la revolutia de la Timisoara a inchis portile catredralei si au murit oameni nevinovati pe treptele biserici.

@un cetatean a spus: (septembrie 29th, 2014 at 12:13 )

Nu cred ca e momentul cel mai potrivit sa vorbim despre pacatele lui Nicolae Corneanu. Dar, daca tot iti dai cu parerea despre evenimentele de la Revolutia din Decembrie 1989, ar trebui sa stii ca portile Catedralei au fost inchise de actuaul pesedist Ilie Sarbu, nu de regretatul Corneanu. Ar mai trebui sa stii ca acelasi Corneanu a fost primul reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane care a iesit in fata romanilor, nesilit de nimeni, si a precizat ca colaborat cu securitatea.

Isus a spus: (septembrie 30th, 2014 at 21:23 )

Sa il ia dracu!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Duminică, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Naţională “Efta Botoca” din Jebel va avea loc un concert de colinde, datini şi obiceiuri de Crăciun.  Spectatolul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Jebel. Magia colindelor şi a datinilor de Crăciun va prinde viaţă sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Naţională...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Concert de colinde, sâmbătă, la Jebel
Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Top