La câteva zile de când a sesizat formal Garda de Mediu, în legătură cu mirosul neplăcut care plutește seara peste zona Soarelui, primarul Nicolae Robu a înaintat, joi, o plângere oficială către această instituție. Edilul cere „identificarea neechivocă a poluatorilor”, pentru ca ulterior împotriva acestora să fie luate măsuri.
Primarul Nicolae Robu spunea, acum aproape o săptămână, că a constatat, în timpul unei vizite pe un șantier, în zona Soarelui persistă, seara, un miros deranjant. În urma verificărilor reprezentanților Gărzii de Mediu, susținea edilul, s-a ajuns la concluzia că de vină ar fi fabrica de lacuri și vopsele Azur. Compania a reacționat, contrazicându-l pe edil. „S-au făcut verificări interne în cadrul firmei și s-a constatat că nu au fost evenimente deosebite, care să genereze mirosuri. La nivelul companiei există o preocupare continuă privind protejarea mediului, iar în ultimii ani, Azur a investit peste un milion de euro în instalații și tehnologii pentru reducerea impactului asupra mediului”, au explicat reprezentanții Azur. Societatea urma să fie controlată atât de Garda de Mediu, cât și de inspectorii ITM. Joi după-amiază, primarul Nicolae Robu a trimis o solicitare oficială către Garda de Mediu, cerând elucidarea problemei mirosurilor neplăcute care persistă în mai multe zone ale orașului. Până la transmiterea acesteia, la primărie nu ajunsese niciun act de la Garda de Mediu, referitor la controlul de vinerea trecută.
„Având în vedere repetatele plângeri ale cetăţenilor Timişoarei privind mirosurile urâte simţite frecvent în atmosfera oraşului în diferite cartiere – Calea Lipovei, Cartierul Soarelui, Calea Buziaşului etc.-, mai ales pe timpul nopţii, vă rog, în calitatea mea de Primar al Municipiului, să faceţi uz de toate prerogativele, cunoaşterea şi logistica de care dispuneţi pentru identificarea neechivocă a poluatorilor, astfel încât să le putem cere, pe bază de probe, să ia măsuri concrete pentru stoparea acestei stări de fapt absolut inacceptabile”, a scris Robu. Primarul susține că va cere poluatorilor, oricare ar fi ei, un plan de măsuri, „cu obiective reprezentând indicatori măsurabili şi termene precise”. În cazul în care acestea nu vor fi respectate, Robu anunță măsuri drastice. „Suntem ferm hotărâţi să iniţiem demersurile pentru interzicerea activităţii lor pe raza municipiului Timişoara. Ne interesează să avem investiţii industriale în oraşul nostru, pe care-l vrem cel mai puternic pol economic al euroregiunii noastre, ne interesează locurile de muncă, venituri cât mai mari la bugetul local şi la bugetele centralizate, dar, mai mult decât orice, ne interesează sănătatea timişorenilor şi confortul lor”, a conchis edilul. Unul dintre marii poluatori identificați din oraș este producătorul german de anvelope Continental, care a prezentat un plan de reducere a noxelor în valoare de câteva milioane de euro. Efectele acestuia ar trebui să se facă simțite în 2015.
Comentarii prin facebook