Începută cu surle și trâmbițe în vara lui 2013, construcția celui mai modern cămin studențesc din Timișoara s-a înțepenit într-un… câmp de ambrozie și n-are șanse să fie reluată prea curând. Dincolo de faptul că firma care câștigat licitația este în insolvență, Ministerul Educației nu a alocat decât 200.000 de euro din cei… 16 milioane necesari.
Construcţia celui mai modern cămin studenţesc din Timişoara a început în iulie 2013, după ce Universitatea de Vest a primit, de la Ministerul Educației, aproximativ 900.000 de lei, bani de lucrări. Proiectul prevede ridicarea, pe un teren din apropierea BRD, unui cămin dublu cu aproape 700 de locuri de cazare, în camera duble, cu băi proprii. Vor exista, de asemenea, sală de fitness, săli de lectură, dar şi mai multe spaţii comerciale. Unul dintre pereţii exteriori ai căminului va fi în întregime digital, astfel s-ar putea obţine venituri consistente şi din publicitate. Valoarea investiţiei este de aproximativ 16 milioane de euro.
Sună minunat, iar construcția ar fi trebuit să dureze doi ani. Momentan însă, de tot proiectul s-a ales… praful. Sau ambrozia, care a invadat terenul împrejmuit. Marrati Construcții, firma care a câștigat licitația de execuție, a intrat în insolvență, iar lucrările s-au oprit, practic, înainte de a începe în forță. Șansele ca acestea să fie reluate sunt, în acest moment, minime. „Marrati este în insolvență, au dat în subantrepriză la Bog’Art, care nici ea nu e într-o situația prea bună. S-ar putea ca Politehnica să aibă bani să le dea, de aceea lucrează la sala polivalentă (Marrati a câștigat și licitația pentru acea lucrare – n.r.). Noi am avut o tranșă de bani de la minister pe care am primit-o anul trecut, le-am dat acei bani, ei au lucrat mai mult de atât, în speranța că ne vor forța mâna să le mai dăm de la noi. Cât am avut de la minister le-am dat, dar alți bani nu am avut. Este vorba de 900.000 de lei”, explică rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Dacă ar exista finanțare, ar mai fi o șansă. „Dacă am avea bani, am relicita-o, să câștige alții și s-o ducă mai departe, dar neavând surse de finanțare, nu putem s-o licităm. Fiind în insolvență, firma poate alege lucrările pe care să le execute… Dacă am avea noi banii toți pentru lucrare, ne-ar alege, dar cu țârâita nu știu dacă i-ar avantaja. Nici măcar soldurile noastre nu ne lasă să le folosim. A fost dată o ordonanță prin care ni se dă voie să consumăm din sold, dar numai pentru acele investiții care se finalizează până la sfârșitul anului”, mai spune Marilen Pirtea.
Comentarii prin facebook