Centru de excelență specializat în diagnosticul antenatal al malformațiilor fetale, cu aparatură de 700.000 de euro – asta va funcționa, la capacitate maximă, din aprilie 2015, la Clinica de Obstetrică-Ginecologie „Odobescu”. Vechea spălătorie a spitalului va fi transformată în centru medical ultramodern.
Proiectul, care are o valoare totală de aproape două milioane de euro, se derulează în parteneriat între Spitalul Municipal Timișoara și Spitalul General din Vârșeț. Practic, în cele două orașe vor fi deschise centre medicale specializate în diagnosticul antenatal al malformațiilor fetale. La Timișoara, acesta va funcționa în vechea spălătorie a Clinicii Odobescu. Imobilul este în plin proces de reabilitare și, chiar dacă la ora vizitei primarului Nicolae Robu, pe șantier nu era urmă de muncitori, oficialii speră ca lucrările să se termine în termen, adică până pe 23 ianuarie 2015.
La parterul clădirii vor funcționa patru cabinete, din care două de obstetrică-ginecologie, unul cu ecograf și unul cu videocolposcop, dar și un laborator. La etajul întâi va fi o sală de intervenții și două saloane cu grupuri sanitare proprii, un laborator de genetică și de anatomo-patologie. Ultimul etaj este destinat unei săli de conferință, dotată inclusive cu sistem de telemedicină. Renovarea clădirii și achiziționarea de aparatură costă aproximativ 1,4 milioane de euro. Până acum a fost cumpărată aparatură pentru imagistică medicală în valoare de 350.000 de euro, echipamente pentru laborator de 75.000 de euro și mobilier medical de 14.000 de euro.
„Vedeta” acestui centru este un ecograf ultraperformant, care a costat nu mai puțin de 210.000 de euro și, foarte probabil, este unicat în spitalele de stat. „Acest aparat este vârful de gamă, are toate softurile existente, poate fi folosit pentru ecografie abdominală, mamară, vaginală sau 4D. În acest moment, in spitalele de stat nu cred că mai există un asemenea echipament. Poate spitalele private au acest tip de ecograf, dar nu au toate softurile necesare, prețurile sunt mari… În plus, se pot efectua elastografii pentru sâni, se poate evidenția elasticitatea țesutului mamar, astfel că poate fi diagnosticat un cancer incipient la sân”, spune dr. Olimpia Oprea, coordonatorul proiectului.
Centrul ar trebui să funcționeze la capacitate maximă din aprilie 2015. Până atunci, de săptămâna viitoare, gravidele din Timiș vor putea beneficia de ecografiile ultraperformante făcute cu noul aparat. „Acest proiect se adresează femeilor care nu au posibilități să se investigheze în sistemul privat. Analizele și ecografiile vor fi gratuite, prin medicii de familie să încercăm ca majoritatea gravidelor din județ să vină aici să-și facă investigațiile primare. Noi, ca medici, ne putem face o bază de date și, prin aceasta, să facem evaluări științifice asupra a ceea ce se întâmplă în județul Timiș și în zona Vârșetului, referitor la frecvența malformațiilor congenitale (…) Malformațiile au încă o frecvență destul de mare. Cam 2-3% spun statisticile și cam așa a fost și la noi. Acest centru va putea pune la dispoziție și o consiliere genetică. Trebuie să știm să explicăm cuplului care sunt șansele, care este calitatea vieții în fața acestor malformații. Ideal este să detectăm mare parte din malformații până la 14 săptămâni, când și rezolvarea terapeutică este mai simplă”, a explicat dr. Dorin Grigoraș. Până la finalizarea proiectului, 800 de femei ar trebui să fie consultate cu aparatura achiziționată în cadrul acestuia.
Comentarii prin facebook