Când într-o frumoasă zi de 5 iunie vă veți hotărî să mergeți la vot – să vă alegeți primarul, consilierii locali, consilierii județeni – ar trebui să țineți cont de câteva elemente mai degrabă specifice horoscopului politic, decât unei democrații adevărate. Se zice și se observă din statistică faptul că primarul în funcție e favorit să obțină un nou mandat, mai ales dacă sistemul de vot e unul dintr-un singur tur de scrutin. Asta spune ori că acel primar a fost unul gospodar și treaba făcută de el satisface comunitatea, ori că la mijloc intervine din greu manipularea: favoruri făcute pe ultima sută de metri, amenințări și alte metode de a atrage votul alegătorului slab cu inima sau capul. Și, nu în cele din urmă, ignoranța și comoditatea de a alege ceva ce credem că deja cunoaștem, fără să se mai intereseze dacă altul ar fi mai bun, dacă omul preferat are șanse reale să-și facă o majoritate în consiliu sau dacă „astrele” politice îi sunt favorabile.
Când pe 5 iunie vă hotărâți să mergeți la vot ar trebui să știți ce poate oferi primarul, pentru a demasca timpuriu eventuale minciuni și exagerări electorale. Dacă un candidat vă spune că vă face autostradă la ieșirea din sat, atunci e bine să-i dați peste bot, spunându-i că nu el poate decide acest lucru, ci guvernul, dacă are bani și chef să vă dea. Apoi, dacă vi se spune că vin canalizarea, asfaltarea și alte cele, păi vedeți dacă primarul pe care îl alegeți are vreo șansă la sprijin politic de la eșalonul superior. Geaba votați un primar pesedist la comună, dacă la județ va ieși Alin Popoviciu de la PNL. Și invers. Cum la fel de năvalnic va veni ghinionul dacă-l alegi pe liberalul Nicolae Robu la Timișoara, iar la București, la guvern, vânturile ni-i aduc înapoi pe PSD și Victor Ponta. Iar asta ține de prognoză, de sondaje de opinie, de trenduri, de DNA, de Înalta Curte, de prostiile pe care le mai fac partidele la vârf, de ce nu mai face președintele Iohannis și ce se va mai întâmpla la vârful PSD.
Când pe 5 iunie vă decideți să mergeți la urne, așa să știți, că Sorin Grindeanu și Florică Bârsășteanu nu vor putea închide, „în sfârșit”, inelul de circulație în jurul Timișoarei (așa cum promit), dacă liberalii obțin guvernarea și se încăpățânează să ofere Timișului și Timișoarei același regim pe care l-a oferit PSD celor două instituții administrative bănățene, una condusă de liberalul Robu și alta, culmea, condusă de un pesedist, de Titu Bojin. Pentru cineva care nu e pasionat de echilibristica politică, e foarte complicat să înțeleagă de ce toate astea, iar dacă în ecuație intervine un alt fel de neprevăzut, repoziționări și răzbunări venite din propriul partid, atunci totul devine o beznă pentru cetățeanul votant. Probabilitatea ca o comunitate să fie condusă fericit de un administrator care să interacționeze cu centrul printr-o largă autonomie locală și o rațională federalizare este infimă în România de astăzi. Iar în lipsa acestei normalități, să-ți dorești deznodăminte electorale monocrome*, aliniate perfect în alegerile locale și generale, doar ca localitatea în care trăiești să nu fie sancționată de cei ce decid diverse formule de investiții, poate duce la satisfacții imediate, e adevărat, dar și la un masochism dureros pe termen lung.
* Exemple: Emil Boc (PDL) a investit masiv în Cluj după ce a plecat de la primărie și a ajuns premier PDL. Victor Ponta (PSD) a răsfățat Tg. Jiu și Gorjul administrat de același partid cu investiții și o industrie energetică bugetofagă. Liviu Dragnea (PSD) a fost și este șansa Teleormanului, mai demult, Adrian Năstase (PSD) și-a făcut un paradis montan în zona Ploiești-Dâmbovița spre conacul de vacanță. Contraexemplu: Ilie Sârbu, tatăl soției premierului României. Senator PSD ales aici, „acasă”, în Banat. Rezultate? Dacă nu le vedeți, întrebați-l pe Nicolae Robu, primarul, dar știu să vă zică și Titu Bojin ori Sorin Grindeanu.
Comentarii prin facebook