Dacă spital regional n-avem, de ce n-am mai avea încă o promisiune? Guvernul a aprobat, în ultima ședință, o astfel de investiție la Timișoara, însă nu există niciun orizont de timp până la care aceasta ar putea trece de stadiul de vorbe. Punând cumva căruța înaintea boilor, PSD-iștii din Timiș se tem deja că liberalii ar putea bloca proiectul.
Guvernul a aprobat „demararea procedurilor necesare pentru construirea a cinci spitale regionale în Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi şi Braşov”. Nu există însă nicio informație legată de anul în care un astfel de spital ar putea deveni realitate, iar finanțarea este în curs de căutare. „Vor fi inițiate demersuri pentru identificarea soluțiilor de finanțare pentru construirea celor cinci spitale regionale, cu încadrarea în țintele anuale de deficit, şi în cazul în care va fi necesară contractarea unor împrumuturi la nivel guvernamental aceasta se va face cu respectarea legislației privind datoria publică”, se precizează în memorandumul aprobat în ultima ședință de guvern. „De mult timp s-a vorbit de o astfel de investiție, de mult timp s-au făcut acuzații legat de faptul că nu se demarează o astfel de investiție în regiunea de vest Realizarea unui spital în Timișoara va fi o investiție importantă în domeniul sănătății”, spune președintele executiv al PSD Timiș, în același timp șef al CJ, Călin Dobra.
Conform Programului de guvernare, Ministerul Sănătății este responsabil de pregătirea proiectelor privind construcția a opt spitale regionale, din care trei au ca sursă de finanțare fonduri europene, iar un număr de cinci spitale vor fi construite din Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Discuția despre utilitatea unui spital regional la Timișoara este mai veche. În februarie 2014, premierul de atunci, Victor Ponta, a anunțat construirea a trei spitale regionale la Cluj-Napoca, Craiova și Iași. La vremea respectivă, PNL și PSD încă funcționau sub „umbrela” USL, astfel că fostul deputat liberal Horia Cristian dădea dreptate guvernului, spunând că „Timișoara nu este buricul pământului”. El susținea că „Iașiul și Clujul stau mult mai prost decât noi la servicii de urgențe. La Craiova, da, decizia a fost luată altfel”.
Social-democratul nu are însă mai multe informații legate de costuri sau de termenul până la care ar putea fi construi acest viitor spital, iar consiliul județean nu a primit nicio solicitare pentru a pune la dispoziție un teren. „Nu pot să vă spun acum amplasamentul pentru spitalul regional, până când nu primesc de la Ministerul Sănătății o adresă prin care mi se spune clar ce trebuie să pun dispoziție. Știm că trebuie să asigurăm utilitățile, dar e vorba și de suprafață, și de alte aspecte. CJ Timiș are multe suprafețe care pot fi puse la dispoziție pentru o astfel de investiție. E greu să vă dau un răspuns legat de orizontul de timp în care va fi construit acest spital. Memorandumul adoptat de guvern spune că toate cele cinci spitale au ca sursă de finanțare Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, care se va constitui de anul viitor”, afirmă Dobra. PSD-istul susține însă că proiectul îi dă oarece emoții, dar nu pentru că ar putea rămâne doar în stadiul de promisiune. „Este un proiect de investiții și va fi nevoie de două treimi în plenul CJ. Mai mult ca sigur, președintele PNL Timiș (Nicolae R0bu – n.r.) va da dispoziție să se blocheze și acest proiect”, a mai declarat Călin Dobra.
Comentarii prin facebook