O femeie a murit sâmbătă la Spitalul Județean din Alba Iulia, din cauza lipsei de imunoglobulină. Este primul deces în rândul românilor care suferă de imunodeficiențe primare, pe care Ministerul Sănătății îi minte și îi ignoră cu bună știință de aproape 5 luni.
Femeia care a murit la spitalul din Alba Iulia avea 69 de ani și a fost externată în octombrie, de la Sibiu, tot din cauza lipsei imunoglobulinelor. Reprezentanții unității sanitare spun că din 20 octombrie cer zilnic imunoglobulină, dar degeaba. „Este vorba despre o pacientă externată pe 31 octombrie de la spitalul din Sibiu. Ea suferea de o boală de imunodeficiență al cărui tratament nu a putut fi susținut pentru că imunoglobulina lipsește. Din 20 octombrie avem lansată comanda la Unifarm. În fiecare zi am sunat. Am înțeles că ar fi disponibil de lunea viitoare”, a declarat, pentru digi24, Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Județean din Alba Iulia. La începutul lunii noiembrie, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, anunța că primele doze de imunoglobulină vor ajunge în aceeaşi lună la pacienți. Acest lucru însă nu s-a întâmplat nici până acum.
La Timișoara, semnalul de alarmă a fost tras public, în urmă cu o lună, de Otilia Stanga. Fetița ei, Maia, este, la 12 ani, unul dintre puținii cetățeni români diagnosticați cu imunodeficiențe primare de care statul își bate joc cu sânge rece. „Imunoglobulinele s-au retras de pe piață din luna iulie. Practic, din 21 iulie, fetița mea nu și-a primit tratamentul de la stat. Alții nu au primit din august și nu am reușit până acum să obținem nimic. Ni s-a spus că vor aduce 900 de doze de imunoglobulină. Acestea ajung pentru 30 de pacienți, poate 100, dacă li se reduce doza. E vorba de câteva sute de persoane care au nevoie de acest tratament, ar trebui să tragem la sorți cine trăiește și cine moare”, spunea Otilia Stanga, pe 5 noiembrie. Pentru ca bătaia de joc să fie și mai mare, Ministerul Sănătății a cumpărat câteva mii de doze dintr-un produs care nu poate fi folosit.
Imunoglobulinele substanțe obținute din plasmă sanguină umană, sunt medicamente esențiale pentru pacienții cu imunodeficiențe primare și boli autoimune. În lipsa adminîistrării lor, aceștia riscă să nu-și mai poată desfășura activitatea și, de fapt, să fie în pericol de moarte, pentru că orice virus, inclusiv o răceală, le poate fi fatal. În România sunt aproximativ 500 de bolnavi care au nevoie de imunoglobulină, o parte dintre ei copii. Ministerul Sănătății a promis, pentru luna noiembrie, 900 de doze de imunoglobulină, urmând ca alte 3.000 de doze să fie livrate în ianuarie 2018. Asta, în condițiile în care un adult poate avea nevoie și de 10 doze / lunar. Oricum, nici această promisiune nu a fost onorată, iar acum s-a înregistrat și primul deces.
Comentarii prin facebook