În Timișoara trăiești cu 10 ani mai puțin decât în vestul Europei, iar România este pe primul loc în Europa la mortalitate prevenibilă. Altfel spus, românii mor pentru că nu se tratează și nu se tratează pentru că nu sunt informați și nu știu când să se prezinte la medie. O campanie care a început în orașul de pe Bega vrea să-i facă pe timișoreni mai atenți.
Campania „Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit”, care a început la Timișoara, apare într-un context îngrijorător. Fibrilația atrială (FiA), cea mai frecventă aritmie cardiacă, crește de cinci ori riscul de accident vascular cerebral (AVC) ischemic și este cauza pentru 20-30% din cazurile de AVC ischemic. Din păcate, AVC cauzat de FiA are cea mai mare rată de mortalitate: 25% la o lună și 40% la un an. Mulți dintre cei care au fibrilație atrială nici măcar nu știu că o au, pentru că ignoră simptomele. În cazul altora, AVC este chiar primul simptom. Fundația CardioPrevent, alături de un lanț de farmacii și cu susținerea unui producător de medicamente, a pornit chiar de marți, 13 februarie, în premieră națională, un proiect pe termen lung care își propune depistarea precoce a FiA în rândul populației cu risc, reducerea numărului de AVC prin inițierea tratamentului, dar și creșterea duratei și calității vieții pacienților cu FiA. Programul se adresează timișorenilor de peste 65 de ani, dar și celor peste 55 de ani care iau deja tratament boli cardiovasculare sau diabet.
În cele patru farmacii Farmado din Timișoara, pacienții cu rețete pentru diagnosticele de mai sus vor putea fi testați, timp de un minut, grație unui dispozitiv speciale, pentru depistarea fibrilației atriale. Aparatul le va înregistra activitatea inimii, iar electrocardiograma va fi generată automat. „Credem că acest lucru este benefic pentru populația Timișoarei. Nu vrem să creăm o angoasă legată de bolile cardiovasculare, vrem doar să-i alertăm pe cei care sunt la risc și să pregătim sistemul pentru aceasta. Obiectivul nostru este ca timișorenii să aibă acces la această informație. Este dureros pentru noi să știm că dacă te naști în Timișoara trăiești în medie cu 10 ani mai puțin decât oriunde în vestul Europei. România a ajuns prima în Europa ca procent de mortalitate prevenibilă. Cred că nimeni din țară sau din orașul acesta nu-și dorește să moară ca un prost, fără să știe că aceste lucruri pot fi tratate”, a explicat prof. dr. Dan Gaiță, cardiologul care coordonează acest proiect.
Comentarii prin facebook