Prezența directorului Muzeului de Artă, Victor Neumann, în boardul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, nu face bine proiectului. Este declarația primarului Nicolae Robu, la dezbaterea de luni seară. Directorul executiv al ATCCE este Simona Neumann, iar unii oameni de cultură din oraș au reclamat „confiscarea”, de către familia Neumann, a proiectului.
Câteva zeci de oameni de cultură, din diverse domenii, inclusiv șefi de instituții publice, au venit, luni seară, la dezbaterea publică pe tema proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, pusă la cale de primarul Nicolae Robu. Unul dintre vorbitori a fost Vasile Popovici, fost ambasador al României în Portugalia și Maroc. Diplomatul susține că în activitatea ATCCE s-au strecurat mai multe nereguli, printre care și prezența, în boardul asociației, a lui Victor Neumann. Istoricul este soțul directorului executiv al ATCCE, Simona Neumann. De altfel, în spațiul public au existat, în ultima perioadă, mai multe voci care au reclamat „confiscarea” de către familia Neumann a acestui proiect. În discuție a intervenit primarul Nicolae Robu, care, voalat, i-a spus lui Victor Neumann că ar fi bine să facă un pas în spate. „Nu mi-e ușor să spun acest lucru. Eu am o relație veche de prietenie cu Victor Neumann, dar consider că nu face bine proiectului, cu toată anvergura lui recunoscută, de intelectual de marcă și istoric serios, performant, nu face bine prezența în board, în condițiile în care soția lui este director executiv al ATCCE. Mie îmi place să fiu deschis, să spun lucrurilor pe nume, nu contravine niciunei legi, dar situații de acest gen trebuie evitate, pentru binele proiectelor. Loc de implicare, loc de dăruire a ceea ce poate aduce aport există și în afara boardului, sau poate mai ales din afara boardului”, a spus edilul.
Replica lui Victor Neumann a venit imediat. „Apropo de faptul că am intrat în board, eu am fost ales de adunarea generală, nu m-am propus, mi s-a adresat această cerere într-o adunare generală, am fost votat de majoritatea și am participat la vot, la fel ca și ceilalți membri din board. Nu există nicio incompatibilitate între ceea ce votează adunarea generală, același lucru se petrece și în consiliul director. Noi nu am hotărât în board lucruri care să fi fost în contradicție, eu am contribuit foarte mult la dezvoltarea acestei asociații, la scrierea proiectului, la colaborarea cu cei care au venit din plan internațional, asta am făcut, fără să solicit din partea nimănui niciun lucru, și cu atât mai puțin din partea doamnei Neumann”, a spus directorul Muzeului de Artă. Nici vorbă însă de vreun pas în spate. Oricum, din luna aprilie, boardul ATCCE va avea o altă componență, pentru că urmează alegeri.
Comentarii prin facebook