Lipsa locurilor de parcare din centrul Timișoarei face parte deja din cotidian și nu puțini sunt șoferii care caută și câteva zeci de minute unde să-și lase mașina. CJ Timiș vrea, și în acest an, parcarea supraetajată de la fostul comisariat pe care o promite de prin 2015. Există și estimare de costuri, și trei variante de lucru, dar e cale lungă de la vorbe la fapte.
Primăria Timișoara promite, de câțiva ani, că va face o parcare publică de mari dimensiuni în zona centrală, dar n-a trecut de faza de discuții. Principalul motiv invocat este lipa unui teren în această parte a orașului. Discuțiile purtate cu Universitatea de Vest pentru preluarea fostei popote de pe strada Oituz bat pasul de loc, din motive birocratice, așa că șansele sunt minime pentru o astfel de investiție în viitorul apropiat. De promisiuni nu duce lipsă nici CJ Timiș, care are o parcare în zona fostului comisariat militar județean, de unde încasează cam un milion de lei pe an. Taxa este de 4 lei / oră sau 50 lei / zi și sunt destule momente în care se stă la coadă pentru a putea intra. Încă din 2015, fostul președinte al CJ, Titu Bojin, promitea că acolo vor începe lucrările la o parcare supraetajată, dar până acum nu s-a făcut nimic. Actualul șef al CJ, Călin Dobra, anunță din nou o astfel de investiție, are și ceva date concrete, dar nu și un termen. Cel puțin nu încă.
„Este un obiectiv prioritar pe lista de investiții, un obiectiv care poate aduce bani în plus la buget. Și acum avem o sumă de aproximativ 1 milion de lei care vin prin Direcția de Prestări Servicii, dar cred că realizarea acestei investiții nu poate să aducă decât beneficii. O să cerem specialiștilor să se pronunțe asupra celei mai bune soluții. Cred că ne dă 7 niveluri, până la nivelul clădirii Materna, am solicitat certificat de urbanism”, a explicat, pentru deBanat.ro, Dobra. „Avem un studiu tehnico-economic, conform căruia cea mai interesantă variantă, dar și cea mai scumpă este undeva la 10 milioane de euro. Ar fi pe structură metalică, dar șoferul să nu intre în parcare, să lase mașina jos, să ia tichetul și să fie preluată mașina, iar la ieșire bagă tichetul și i se aduce mașina. La parter ar urma să fie spații de închiriat”, mai spune președintele CJ.
Studiul făcut arată că, la un grad de ocupare de numai 50%, păstrând tarifele actuale, investiția de 10 milioane de euro ar fi amortizată în opt ani. Parcarea ar urma să aibă 469 locuri, iar la parter ar fi spații comerciale și de birouri de 3.900 mp. Estimările spun că doar din parcare, s-ar încasa peste 924.000 euro anual, și asta dacă ar fi ocupate, în medie, jumătate din locuri. Din închirierea spațiilor, la un grad de 90% și la un preț de 9 euro / mp, încasările ar fi, pe an, de peste 379.000 euro. Alte sume ar urma să provină din abonamente de la riverani și diverse forme de publicitate, astfel că suma totală ar fi de 1,36 milioane de euro. CJ Timiș a prevăzut în acest an bani pentru studiul de oportunitate, însă o dată concretă de începere a lucrărilor nu există. O altă chestiune asupra căreia va trebui luată o decizie este legată de cine va realiza parcarea: fie CJ, fie o firmă privată și urmează să fie stabilit sub ce formă. Până atunci, un lucru e cert: găsirea unui loc de parcare în centrul Timișoarei va toca în continuare nervii șoferilor. După transformarea în zonă pietonală a unei mari părți din centru, au dispărut peste 700 de locuri de parcare.
Comentarii prin facebook