Timișoara culturală are datoria de a-l respecta și de a-l „folosi” pe Ioan Holender. Asta spune primarul Nicolae Robu, care regretă decizia fostului director al Operei de Stat din Viena de a renunța funcția de președinte onorific al Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Edilul nu a putut spune însă de ce Holender n-a prea fost „folosit” până acum de instituțiile locale de cultură.
Ioan Holender a anunțat, luni, că renunță la funcția de președinte de onoare al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. „Având în vedere că nu am fost nicicând consultat de Asociaţia Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, deşi sunt Preşedintele de Onoare al acesteia, mă retrag din această «funcţie», pe care în fond nu am îndeplinit-o niciodată şi pe care nu mai doresc să o deţin. Vă rog să excludeţi numele meu din acest context”, a transmis omul de cultură. Primarul Nicolae Robu regretă că s-a ajuns în această situație. „Ioan Holender s-a simțit, după cum rezultă din mesajul domniei sale, nu numai ignorat, ci chiar jignit de atitudinea avută față de dânsul. Dincolo de orice simpatii și antipatii, dincolo de absolut orice, Ioan Holender este una dintre una dintre cele mai mari personalități culturale ale Timișoarei. Nu știu câți cetățeni ai României au deținut funcții comparabile cu Ioan Holender, să fii directorul operei din Viena atâția ani cred că nu e la îndemâna oricui, nu știu dacă au fost poziții similare ocupate de prea mulți români de-a lungul timpului. Drept urmare, avem față de Ioan Holender datoria de a fi respectuoși și datoria de a-l și folosi. Am simțit că are disponibilitate, că are dorința, în toate declarațiile făcute în timp, Ioan Holender iubește Timișoara (…) M-a întristat retragerea sa. Voi sta de vorbă cu dânsul și îl voi invita oricum să fie parte activă în viața culturală a Timișoarei. Doresc să ni se alăture, să ocupe o poziție extrem de importantă în viața culturală a Timișoarei”, a declarat, marți, edilul.
Robu vorbește despre respect și despre „datoria” oamenilor de cultură din Timișoara de a folosi experiența lui Ioan Holender. El nu a putut preciza însă dacă și în câte proiecte care privesc viața culturală a orașului de pe Bega a fost implicat, în ultimii ani, Holender, la solicitarea actorilor locali din acest domeniu. „Nu știu (de ce nu a fost folosită experiența lui până acum la Timișoara – n.r.). Nu mă pot pronunța. Nu știu. Dincolo ce orice, Cezarului trebuie să-i dăm ce e al Cezarului. În ceea ce mă privește, acest lucru s-a întâmplat, dar nu am urmărit dacă Ioan Holender a și beneficiat de ceea ce i s-ar fi cuvenit, ca atenție, și implicare, și respect. Asta n-am făcut-o”, a recunoscut primarul. În ultimii ani, numele lui Ioan Holender nu a fost implicat vizibil în activitatea niciuneia dintre instituțiile culturale de forță ale orașului. Ioan Holender, născut pe 18 iulie 1935, la Timișoara, a fost cel mai longeviv manager al operei de stat din Viena. El a ocupat această funcție în perioada aprilie 1992 – august 2010. (sursa foto: www.cotidianul.ro)
Comentarii prin facebook