Se cauta 4 tablouri de patrimoniu, semnate Baba! Teoretic, sunt intr-un depozit al Muzeului de Arta Timisoara

Muzeul Național de Artă împrumută Muzeului de Artă Timișoara, pe baza unui contract, de vreo 12 ani, câteva zeci de lucrări semnate Corneliu Baba. Când MNAR a cerut un inventar de la Timișoara, acesta a ieșit pe minus cu 4 lucrări. Ele sunt „neidentificate” într-un depozit și nu se știe de ce n-au fost expuse. Situația este incredibilă, mai ales că vorbim de lucrări de patrimoniu!

Muzeul de Artă din Timișoara / MarT/ este în posesia Colecției Corneliu Baba, donată chiar de artist, cu condiția ca ea să fie expusă alături de alte lucrări Baba, împrumutate de la Muzeul Național de Artă / MNAR. Între cele două instituții de cultură există, din 2006, un contract care vizează 27 lucrări și este prelungit anual. El va fi reziliat la finele acestei luni, pentru că Muzeul de Artă din Timișoara nu a respectat clauzele contractuale și, mai mult, s-ar putea și să fi pus în pericol patru lucrări. „MNAR a încheiat cu MART încă din 2006 un contract de împrumut pentru lucrări de pictură semnate de Corneliu Baba, care a fost prelungit în fiecare an. Lucrările au fost împrumutate exclusiv spre a fi prezentate publicului în expunerea permanentă Corneliu Baba. Ultimul contract a fost înregistrat în noiembrie 2017, cu valabilitate până pe 25 noiembrie 2018. Ulterior, am solicitat inventarierea faptică a celor 27 de lucrări. La jumătatea lunii decembrie, Muzeul de Artă Timișoara ne-a comunicat că patru lucrări care fac obiectul contractului nu se află în expunerea permanentă a muzeului. Mai mult, ni s-a spus că «rămân neidentificate deoarece sunt depozitate în arhiva de artă plastică a muzeului, aflată în acest moment sub sigiliu până la predarea gestiuni de la fostul conservator (Luminița Paul) către o altă persoană»”, a explicat, pentru deBanat.ro, arh. Liviu Constantinescu, directorul MNAR.

Practic, cei de la MarT anunță senin că patru tablouri de patrimoniu ar trebui să fie într-un depozit în care nu are nimeni acces! „Deoarece clauza expresă de expunere fusese încălcată, noi am solicitat, în 27 decembrie, să fie întreprinse toate demersurile pentru respectarea articolului 3.1 al contractului de împrumut, respectiv expunerea sau restituirea lucrărilor. După repetate disfuncții de comunicare, abia în 25 ianuarie am primit un răspuns conform căruia MArT se află într-un litigiu cu fostul gestionar, care vizează depozitul în care ar fi păstrate cele 4 lucrări. Ni s-a comunicat, de asemenea, imposibilitatea de a se respecta contractul până la momentul soluționării litigiului. Am considerat inadmisibil acest lucru. În consecință, Consiliul de Administrație al MNAR a votat în unanimitate pentru rezilierea contractului și readucerea cât mai rapidă a lucrărilor împrumutate la sediul MNAR”, afirmă Constantinescu. Directorul Muzeului Național de Artă spune că specialiștii pe care îi conduce sunt îngrijorați de starea actuală a celor patru picturi, pentru că efectiv nu se știe în ce condiții sunt păstrate acestea.

Nici comunicarea cu MArT, mai exact cu directorul acestuia, nu este de natură să risipească îndoielile. „Pe 1 februarie, am transmis o notificare către Victor Neumann, prin care i-am adus la cunoștință rezilierea contractului de împrumut, comunicându-i că reprezentanții MNAR se vor deplasa la Timișoara pe 28 februarie, în vederea verificării stării de conservare a celor 27 de lucrări și preluarea acestora. Până în prezent nu am primit niciun răspuns din partea acestuia. Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a transmis către MArT o recomandare imperativă de constituire în regim de urgență a unei comisii interne de inventariere, care să procedeze la desigilarea și inventarierea spațiului în care se află lucrările aparținând MNAR”, a mai precizat Liviu Constantinescu.

Directorul Muzeului de Artă Timișoara, Victor Neumann, susține că nu înțelege de ce și-a cerut MNAR lucrările înapoi, pentru că el a explicat care este situația. „Sunt lucruri care vor fi lămurite. Noi avem un program pe care vrem să-l definitivăm, de inventariere. Prin intermediul inventarierii vom identifica și cele patru lucrări care nu sunt expuse. Expoziția Baba a fost refăcută de Maria Albani, pe fondul în care au fost retrase câteva lucrări, ca de exemplu frumoasa lucrare «Mihail Sadoveanu», pe care am avut-o și pe care MNAR, fără prea multe explicații, a vrut-o înapoi”, a declarat, pentru deBanat, directorul MArT. Inventarul nu poate fi făcut, pentru că depozitul în care s-ar afla și cele patru lucrări este sigilat de la plecarea fostei gestionare, care a plecat fără să predea gestiunea. Și totuși, în momentul în care a fost refăcută expoziția, gestionara era încă acolo, deci accesul la depozit era permis. O spune chiar Victor Neumann, care nu poate explica de ce nu au fost expuse și cele patru lucrări. „În momentul în care s-a refăcut expoziția, curatorul, împreună cu gestionara și conservatoarea muzeului de atunci, a introdus 23 de lucrări, nu 27. Motivul pentru care patru lucrări nu au fost expuse îl vom identifica, pe măsura ce vom clarifica și problema inventarului muzeului. Trebuie să știți că Marcel Tolcea nu le-a lăsat un proces-verbal de predare-primire, nici fostei directoare, nici mie, degeaba vorbește tot timpul. Dacă vom face inventarul, vom clarifica ce este acolo. Sunt aproape 8.000 de obiecte și fosta gestionară nu a predat inventarul. A lucrat 4-5 zile și a plecat la celălalt muzeu. Am sigilat și așteptăm o sentință. Nu putem desigila până nu avem o sentință. Pentru noi a fost o surpriză, ne-au anunțat prin Comisia Națională de Muzee să scoatem acele lucrări cât mai rapid și să le expunem. Am răspuns că avem o situație, care se va lămuri și atunci vom intra în depozit”, ne-a mai declarat directorul MArT. Până una-alta, la finele lunii, reprezentanții Muzeului Național de Artă vin să-și ia înapoi lucrările. 27 sau 23, rămâne de văzut. Iar Muzeul de Artă al Timișoarei, oraș Capitală Europeană a Culturii în 2021, rămâne fără un contract încheiat acum 12 ani.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

anteconbega a spus: (februarie 14th, 2018 at 14:51 )

Conform lui Victor Neumann „Marcel Tolcea vorbeşt tot timpul!” Ştie ce ştie Victor: „Cine nu vede n-aude şi tace, trăieşte o mie de ani în pace!”

 
Urat a spus: (februarie 15th, 2018 at 08:37 )

O plangere penala cred ca se impune. Unde sunt tablourile? Si de ce nu au fost expuse publicului? Organele de ancheta trebuie sa ne dea un raspuns.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top