Primarul Nicolae Robu declara, la finele săptămânii trecute, că orașul are nevoie să se dezvolte și primește cu brațele deschise pe toți cei care vor să se mute aici, dar nu mai poate fi acceptat comportamentul celor care nu vor să-și facă actele „pe Timișoara”. „Segregația” nu e însă bine văzută, nici măcar de prietenii de pe Facebook ai edilului.
„Timișoara este un oraș deschis, un oraș care, ca orice oraș dinamic, capitală regională sau chiar euroregională, are nevoie de noi cetățeni care să-i susțină dezvoltarea. De aceea trebuie să aibă un spirit deschis, să fie un oraș integrator, un oraș în care respectându-i spiritul, îmbogățindu-l apoi, noii cetățeni să se simtă acasă. (…) Mă aștept la denaturări ale poziției pe care o voi prezenta. (…) Nu e normal să trăiască cineva în Timișoara și să nu își facă viză de flotant. Nu-i normal să trăiască cineva în Timișoara și să nu-și facă mutație, pentru ca în toate evidențele Timișoara să apară așa cum este în realitate, și în privința numărului de locuitori”, spunea edilul.
Robu emitea și o nouă idee, aceea de a interzice parcarea în spațiile amenajate între blocuri a mașinilor care nu au numere „de Timiș”. „Sunt foarte multe nemulțumiri care au ajuns la mine, că locurile de parcare dintre blocuri sunt în mare parte ocupate de mașini cu numere de înmatriculare din Mehedinți, Gorj, Dolj, Caraș-Severin și așa mai departe (…) Cetățenii îmi cer – și o să fac un sondaj pe Facebook – să vedem cum se dorește, dacă tot numerotăm locurile de parcare, nu se vrea ca aceste locuri să fie date gratuit doar către cei care au buletin de Timișoara și mașinile înmatriculate în Timiș (…) Vom stabili cum vom împărți locurile dintr-o astfel de parcare către cei care locuiesc în acel perimetru și au mașini cu numere de Timiș”, anunța primarul.
Edilul a dat drumul și la două sondaje pe această temă, pe pagina sa de Facebook. Sondajul numărul 17 spunea „Am explicat că Timișoara are nevoie de noi cetățeni, care să-i susțină ritmul excepțional de dezvoltare, dar că aceștia trebuie să devină și contribuabili la bugetul local, pt a beneficia egal cu ceilalți de infrastructura realizată pe bani locali”, variantele fiind „să plătească și ei”, respectiv „ei să nu plătească”. Au votat până marți dimineață, când s-a închis sondajul, 11.100 de oameni. Scorul este nefavorabil primarului, 51% dintre repondenți alegând varianta „ei să nu plătească”.
Robu n-a avut mai mult noroc nici la al doilea sondaj privind „viniturile”. „Fiind uluit de reacțiile unora la niște lucruri de bun simț elementar și având în vedere că, de fapt, problema cheie în toată discuția este că se stă pe scară largă în chirie fără contract, întreb: Vi se pare corectă exigența mea ca noii cetățeni ai Timișoarei să aibă nu numai de facto, ci și scriptic domiciliul în Timisoara?”, a chestionat Robu. Cu toate că întreaga formulare a întrebării era făcută pentru un răspuns cu „da”, chiar prietenii de pe Facebook i-au respins inițiativa. Astfel, doar 44% dintre cei care au răspuns au fost de acord cu primarul, în timp ce 56% i-au respins demersul.
Comentarii prin facebook