12 timișoreni care stau în zona de promenadă cer acces permanent la propriile garaje. Primarul Robu: Nici vorbă / FOTO

12 oameni care locuiesc în centrul Timișoarei nu-și pot accesa garajele decât după un orar stabilit de primărie. Stau în zona de promenadă și nu pot veni acasă cu mașina decât între anumite ore. Ei au cerut să aibă acces permanent la proprietățile lor, dar, spune primarul Nicolae Robu, acest lucru este „nenegociabil”, pentru că așa e și la Viena sau la Praga. Situația ar putea fi tranșată în instanță.

Pe ordinea de zi a plenului din 6 iulie a apărut un alt proiect de HCL „prin care se propune adoptarea unei hotărâri privind delimitarea zonei de promenadă”. Pe cele 25 de străzi și în cele 5 piețe vor fi interzise orice fel de „activități – comerciale, necomerciale, de orice natură (…) fără aviz/acord sau cu nerespectarea condițiilor prevăzute în avizul/acordul eliberat de comisiile de specialitate ale Primăriei Municipiului Timișoara”. Cei care nu se conformează sunt pasibili de amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

Care este zona de promenadă
Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Țarcului, str. Nicolae Paulescu, bd. Mihai Eminescu (tronsonul cuprins între Piața Victoriei și accesul la parcarea de lângă clădirea Bancpost), str. Mărășești, str. Alba Iulia, str. Victor Vlad Delamarina, str. Coriolan Brediceanu, str. Eugeniu de Savoya, str. Gheorghe Lazăr (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), str. General Eremia Grigorescu (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), str. Sergent Constantin Mușat, str. Lucian Blaga, str. Vasile Alecsandri, str. Enrico Caruso, str. Janos Bolyai, str. Dimitrie Cantemir, str. General Praporgescu, str. 9 Mai, str. Florimund Mercy, str. Episcop Augustin Pacha, str. Francesco Griselini, str. Petre Țuțea, str. Palanca, str. George Coșbuc, str. Regimentul 5 Vânători și str. General Traian Doda.

Proiectul, trecut printr-o dezbatere cu scântei, a fost retras de primarul Nicolae Robu. El va reapărea, probabil, la viitoarea întâlnire a consilierilor locali, însă stârnește deja controverse. Unul dintre cei care au vorbit la dezbaterea publică este Laurențiu Mureșan, un timișorean care locuiește pe strada Ungureanu, la numărul 3, alături de 11 vecini. Oamenii au garaje construite perfect legal, la parterul blocului, dar nu se pot folosi de ele decât după un orar avizat de Comisia de circulație a PMT și aprobat de primar. „Am un garaj pentru care plătesc impozit și care a primit avizul de la primărie, când s-a construit blocul, în 1989. Prima dată s-au construit garajele, apoi s-a construit blocul, peste garaje. Deci nu sunt baterii în garaje. Sunt garaje sub bloc, nu poți să le dai deoparte. În acest moment, am avem acces la garaje doar de la 17 la 19, de la 22 la 23 și de la ora 0 la ora 9. Eu stau în blocul acela numai între aceste ore?”, spune Mureșan.

Și nu e tot! „Ne-au dat acces de pe o stradă care este blocată, E. Ungureanu, de la Liceul Lenau până la colț cu Savoya. Sunt bolarzi la colț, nu se poate intra cu mașina. Nu ne-au dat telecomandă. Teoretic, am voie să intru cu mașina în garaj, dar nu pot. Oricum, nu aș reuși să mă încadrez decât rar în orele în care am voie. Nu am unde să-mi parchez mașina. Pot s-o las în față la Hotel Continental, în față la Spitalul Militar, dacă găsesc loc… Dar nu găsesc locuri, la nicio oră din zi și din noapte. Nu cer decât să am acces la garaj”, mai spune timișoreanul. Oricum, avizul este dat pe număr de înmatriculare. „În perioada asta nu au venit niciodată (cei de la PMT – n.r.) să spună «V-am privat de un drept, haideți să vedem ce facem». În plus, acest acord se dă pe număr de mașină. Doresc să am acces permanent și cu orice autoturism. Acum, de exemplu, am dus mașina la service, cei de acolo mi-au dat o mașină la schimb, care nu e menționată în aviz. N-aș putea intra cu ea în propriul garaj. Avizul trebuie să fie pe proprietate. Atâta timp cât plătesc impozite, nu văd de ce trebuie să-mi impună anumite restricții. De ce trebuie să mă căciulesc eu pentru dreptul meu? În fiecare an trebuie să scot acest aviz”, afirmă Mureșan.

Laurențiu Mureșan este de acord cu ideea de zonă de promenadă, dar nu crede că ar trebui să i se îngrădească dreptul de a-și folosi proprietatea. „Nu am solicitat să fie retras proiectul cu zona de promenadă, am solicitat ca pentru acel bloc în care sunt 12 proprietari, cu 12 garaje, să se dea o derogare, ca să putem accesa acele garaje. Suntem în această situație de când s-a decis înființarea zonei pietonale, din 2013. Unul dintre vecini a rămas cu mașina în garaj și după ce s-a spart strada, n-a mai putut să iasă. E proprietatea mea, e dreptul meu, pentru care plătesc un impozit”, ne-a mai declarat omul. La dezbaterea publică, el i-a spus primarul Nicolae Robu că a văzut mașini cu permise permanente de acces în zona pietonală, însă edilul i-a replicat că se poate ca acestea să fie falsificate. Laurențiu Mureșan are și fotografii: unul dintre permise fiind pentru Casa de Cultură, iar altul, pentru deja faimosul BMW-ul X5 de la Horticultura. „Am văzut niște automobile parcate în zona pietonală cu aviz obligatoriu în parbriz, de la primărie, pe acel număr de înmatriculare. Vrem să-i dăm în judecată, am făcut o solicitare către primărie, în procedură prealabilă. Așteptăm răspunsul lor și ulterior mergem mai departe. În nume personal am făcut plângerea”, ne-a mai spus timișoreanul.

Din punctul de vedere al primarului Nicolae Robu, cei 12 proprietari de pe Ungureanu 3 nu au nicio șansă să primească avize permanente. „Nu pot intra, este zonă de promenadă, sunt avantaje și dezavantaje, ca în orice zonă. Ei au un anumit regim de acces, dar nu se poate face ce doresc ei, să aibă acces când au chef. Nici vorbă, este un subiect nenegociabil. Zona de promenadă va fi liberă de accesul mașinilor, așa cum este și-n Viena, și-n Praga, și unde vreți”, ne-a declarat edilul. De ce o mașină de la Casa de Cultură are voie să intre oricând cu mașina în zona pietonală? „La evenimente merge. Nu merge să se plimbe cu mașina. Numai la evenimente merg, nu există așa ceva. E formulată așa ca să nu vină toată ziua după autorizație. Este bazat pe faptul că așa cum Salvarea are acces oricând, unde dorește, dar nu merge ca să se distreze acolo, ci merge când are treabă, tot la fel, și o instituție care are de lucru foarte mult primește o astfel de autorizație”, explică Robu. SUV-ul de la Horticultură, la fel. „Păi dacă are intervenții… Și domnul Drăgilă merge la intervenții, nu merge să se distreze, mă îndoiesc că merge la distracție”, a completat primarul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Costel Drojdierul a spus: (iulie 7th, 2018 at 10:55 )

Parerea mea. Ia mai dai in ….. mea.

Mada a spus: (iulie 7th, 2018 at 14:06 )

In tarile si orasele civilizate, proprietarii care stau in zone pietonale au acces lapropriile garaje, dar cu viteza reglementata, redusa mult. Deci de ce ar fi asa de greu sa se acorde acest drept celor 12 proprietari? Pt ca nu vrea muschiul lui robu?

Locuiesc in zona pietonala a spus: (iulie 7th, 2018 at 23:01 )

M-am saturat pana peste cap de acest robu ! Se comporta ca in ograda lui ! Face ce vrea el in orasul asta care a ajuns de rusinea lumii de cand face el pe primaru. Legile privind drepturile omului sunt mai tari decat niste hotarari de consiliu local asa ca…LA TREBONAL, NENICULE, LA TREBONAL si veti castiga ! Dar sa-i cereti si despagubiri pentru atatia ani in care v-a stresat, ardeti-l la portofel ! Eu zic sa faca o zona pietonala si la el, in mahalaua in care sta.
Nu il poate calma nimeni pe individul asta ?

anteconbega a spus: (iulie 8th, 2018 at 08:31 )

Timisoara, un oraş destul de murdar, a ajuns ograda unui bocsigar cu idei bolovănoase.. Arendaşul de la primărie îi tratează pe localnici precum fraţii Ficher pe moşiile din Moldova ale boierului Mihalaki Sturza la început de veac XX! Dragnea la Bucureşti, ALDERobu aici! Ce mai, USL!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului la Lugoj, unde echipa locală CSM a întâlnit o adversară de tradiţie, CSM Bucureşti. Gazdele veneau după două victorii importante obţinute tot acasă, 3-2 cu Dinamo şi Corona Braşov, în timp ce oaspetele, în scădere mare de formă, şapte eşecuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o legătură aeriană directă de la Timișoara. Vorbim despre Dubai, luni a plecat spre această destinație prima cursă de tip charter.  Cursele vor fi operate de avioanele companiei aeriene românești HiSky, fiind o cursă de tip charter, a unei societăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut un bărbat în vârstă de 51 de ani bănuit de comiterea infracțiunii de furt. În fapt, la data de 20 decembrie, polițiștii au pus în executare dou[ mandate de percheziție domiciliară, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această nouă investiție cu fonduri europene vine după înlocuirea a 30 de kilometri de rețea de termoficare primară și secundară, dar și de modernizare a 25 de puncte termice, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău. Noua investiție vizează magistrala care distribuie energia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la CSM Constanța. Este vorba despre Ngoni Chibuwe și Waisake Raqili, care au semnat contracte pe doi ani. Centrul Ngoni Chibuwe, născut 17 octombrie 1994, este un jucător cu experiență, component al naționalei statului Zimbabwe. În sezonul recent încheiat, el a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a evoluțiilor recente din mediul economic și impactul acestora asupra companiilor din România. Într-un context marcat de provocări globale și instabilitate politică internă, Drăgan atrage atenția asupra unor probleme care ar putea influența semnificativ piața muncii și mediul de afaceri în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern. De asemenea, au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid. Preşedinţii PSD, PNL, UDMR şi liderul Grupului minorităţilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale
Top