12 timișoreni care stau în zona de promenadă cer acces permanent la propriile garaje. Primarul Robu: Nici vorbă / FOTO

12 oameni care locuiesc în centrul Timișoarei nu-și pot accesa garajele decât după un orar stabilit de primărie. Stau în zona de promenadă și nu pot veni acasă cu mașina decât între anumite ore. Ei au cerut să aibă acces permanent la proprietățile lor, dar, spune primarul Nicolae Robu, acest lucru este „nenegociabil”, pentru că așa e și la Viena sau la Praga. Situația ar putea fi tranșată în instanță.

Pe ordinea de zi a plenului din 6 iulie a apărut un alt proiect de HCL „prin care se propune adoptarea unei hotărâri privind delimitarea zonei de promenadă”. Pe cele 25 de străzi și în cele 5 piețe vor fi interzise orice fel de „activități – comerciale, necomerciale, de orice natură (…) fără aviz/acord sau cu nerespectarea condițiilor prevăzute în avizul/acordul eliberat de comisiile de specialitate ale Primăriei Municipiului Timișoara”. Cei care nu se conformează sunt pasibili de amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

Care este zona de promenadă
Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Țarcului, str. Nicolae Paulescu, bd. Mihai Eminescu (tronsonul cuprins între Piața Victoriei și accesul la parcarea de lângă clădirea Bancpost), str. Mărășești, str. Alba Iulia, str. Victor Vlad Delamarina, str. Coriolan Brediceanu, str. Eugeniu de Savoya, str. Gheorghe Lazăr (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), str. General Eremia Grigorescu (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), str. Sergent Constantin Mușat, str. Lucian Blaga, str. Vasile Alecsandri, str. Enrico Caruso, str. Janos Bolyai, str. Dimitrie Cantemir, str. General Praporgescu, str. 9 Mai, str. Florimund Mercy, str. Episcop Augustin Pacha, str. Francesco Griselini, str. Petre Țuțea, str. Palanca, str. George Coșbuc, str. Regimentul 5 Vânători și str. General Traian Doda.

Proiectul, trecut printr-o dezbatere cu scântei, a fost retras de primarul Nicolae Robu. El va reapărea, probabil, la viitoarea întâlnire a consilierilor locali, însă stârnește deja controverse. Unul dintre cei care au vorbit la dezbaterea publică este Laurențiu Mureșan, un timișorean care locuiește pe strada Ungureanu, la numărul 3, alături de 11 vecini. Oamenii au garaje construite perfect legal, la parterul blocului, dar nu se pot folosi de ele decât după un orar avizat de Comisia de circulație a PMT și aprobat de primar. „Am un garaj pentru care plătesc impozit și care a primit avizul de la primărie, când s-a construit blocul, în 1989. Prima dată s-au construit garajele, apoi s-a construit blocul, peste garaje. Deci nu sunt baterii în garaje. Sunt garaje sub bloc, nu poți să le dai deoparte. În acest moment, am avem acces la garaje doar de la 17 la 19, de la 22 la 23 și de la ora 0 la ora 9. Eu stau în blocul acela numai între aceste ore?”, spune Mureșan.

Și nu e tot! „Ne-au dat acces de pe o stradă care este blocată, E. Ungureanu, de la Liceul Lenau până la colț cu Savoya. Sunt bolarzi la colț, nu se poate intra cu mașina. Nu ne-au dat telecomandă. Teoretic, am voie să intru cu mașina în garaj, dar nu pot. Oricum, nu aș reuși să mă încadrez decât rar în orele în care am voie. Nu am unde să-mi parchez mașina. Pot s-o las în față la Hotel Continental, în față la Spitalul Militar, dacă găsesc loc… Dar nu găsesc locuri, la nicio oră din zi și din noapte. Nu cer decât să am acces la garaj”, mai spune timișoreanul. Oricum, avizul este dat pe număr de înmatriculare. „În perioada asta nu au venit niciodată (cei de la PMT – n.r.) să spună «V-am privat de un drept, haideți să vedem ce facem». În plus, acest acord se dă pe număr de mașină. Doresc să am acces permanent și cu orice autoturism. Acum, de exemplu, am dus mașina la service, cei de acolo mi-au dat o mașină la schimb, care nu e menționată în aviz. N-aș putea intra cu ea în propriul garaj. Avizul trebuie să fie pe proprietate. Atâta timp cât plătesc impozite, nu văd de ce trebuie să-mi impună anumite restricții. De ce trebuie să mă căciulesc eu pentru dreptul meu? În fiecare an trebuie să scot acest aviz”, afirmă Mureșan.

Laurențiu Mureșan este de acord cu ideea de zonă de promenadă, dar nu crede că ar trebui să i se îngrădească dreptul de a-și folosi proprietatea. „Nu am solicitat să fie retras proiectul cu zona de promenadă, am solicitat ca pentru acel bloc în care sunt 12 proprietari, cu 12 garaje, să se dea o derogare, ca să putem accesa acele garaje. Suntem în această situație de când s-a decis înființarea zonei pietonale, din 2013. Unul dintre vecini a rămas cu mașina în garaj și după ce s-a spart strada, n-a mai putut să iasă. E proprietatea mea, e dreptul meu, pentru care plătesc un impozit”, ne-a mai declarat omul. La dezbaterea publică, el i-a spus primarul Nicolae Robu că a văzut mașini cu permise permanente de acces în zona pietonală, însă edilul i-a replicat că se poate ca acestea să fie falsificate. Laurențiu Mureșan are și fotografii: unul dintre permise fiind pentru Casa de Cultură, iar altul, pentru deja faimosul BMW-ul X5 de la Horticultura. „Am văzut niște automobile parcate în zona pietonală cu aviz obligatoriu în parbriz, de la primărie, pe acel număr de înmatriculare. Vrem să-i dăm în judecată, am făcut o solicitare către primărie, în procedură prealabilă. Așteptăm răspunsul lor și ulterior mergem mai departe. În nume personal am făcut plângerea”, ne-a mai spus timișoreanul.

Din punctul de vedere al primarului Nicolae Robu, cei 12 proprietari de pe Ungureanu 3 nu au nicio șansă să primească avize permanente. „Nu pot intra, este zonă de promenadă, sunt avantaje și dezavantaje, ca în orice zonă. Ei au un anumit regim de acces, dar nu se poate face ce doresc ei, să aibă acces când au chef. Nici vorbă, este un subiect nenegociabil. Zona de promenadă va fi liberă de accesul mașinilor, așa cum este și-n Viena, și-n Praga, și unde vreți”, ne-a declarat edilul. De ce o mașină de la Casa de Cultură are voie să intre oricând cu mașina în zona pietonală? „La evenimente merge. Nu merge să se plimbe cu mașina. Numai la evenimente merg, nu există așa ceva. E formulată așa ca să nu vină toată ziua după autorizație. Este bazat pe faptul că așa cum Salvarea are acces oricând, unde dorește, dar nu merge ca să se distreze acolo, ci merge când are treabă, tot la fel, și o instituție care are de lucru foarte mult primește o astfel de autorizație”, explică Robu. SUV-ul de la Horticultură, la fel. „Păi dacă are intervenții… Și domnul Drăgilă merge la intervenții, nu merge să se distreze, mă îndoiesc că merge la distracție”, a completat primarul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Costel Drojdierul a spus: (iulie 7th, 2018 at 10:55 )

Parerea mea. Ia mai dai in ….. mea.

Mada a spus: (iulie 7th, 2018 at 14:06 )

In tarile si orasele civilizate, proprietarii care stau in zone pietonale au acces lapropriile garaje, dar cu viteza reglementata, redusa mult. Deci de ce ar fi asa de greu sa se acorde acest drept celor 12 proprietari? Pt ca nu vrea muschiul lui robu?

Locuiesc in zona pietonala a spus: (iulie 7th, 2018 at 23:01 )

M-am saturat pana peste cap de acest robu ! Se comporta ca in ograda lui ! Face ce vrea el in orasul asta care a ajuns de rusinea lumii de cand face el pe primaru. Legile privind drepturile omului sunt mai tari decat niste hotarari de consiliu local asa ca…LA TREBONAL, NENICULE, LA TREBONAL si veti castiga ! Dar sa-i cereti si despagubiri pentru atatia ani in care v-a stresat, ardeti-l la portofel ! Eu zic sa faca o zona pietonala si la el, in mahalaua in care sta.
Nu il poate calma nimeni pe individul asta ?

anteconbega a spus: (iulie 8th, 2018 at 08:31 )

Timisoara, un oraş destul de murdar, a ajuns ograda unui bocsigar cu idei bolovănoase.. Arendaşul de la primărie îi tratează pe localnici precum fraţii Ficher pe moşiile din Moldova ale boierului Mihalaki Sturza la început de veac XX! Dragnea la Bucureşti, ALDERobu aici! Ce mai, USL!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top