E în parlament, e suspectată de o evaziune fiscală de 850.000 de euro și a votat pentru modificarea Codului Penal. Nu se știe însă exact pe cine reprezintă, deoarece partidul care a trimis-o în Legislativ se delimitează de ea. Deputatul Petronela Csokany se remarcă din nou. Și nu într-un mod pozitiv.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Codului Penal, după o procedură accelerată în parlament. Votul a fost la limita, in conditiile in care au lipsit 9 deputați de la PSD și ALDE, iar cei de la UDMR s-au abținut, nefiind de acord cu abrogarea neglijenței în serviciu și cu forma articolului privind abuzul în serviciu. Au fost 167 voturi „pentru”, iar necesare erau 165. PSD și-a făcut „norma” cu largul sprijin al deputaților minorităților naționale. Unul dintre cei care au votat în favoarea modificărilor Codului Penal este Petronela-Mihaela Csokany, fost consilier local la Timișoara, actual deputat din partea Uniunii Bulgarilor.
Cel mai important articol modificat vizează abuzul în serviciu, infracțiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat pe 21 iunie, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. Abuzul în serviciu a fost dezincriminat parțial printr-un amendament al PSD. Astfel, se considera infracțiune doar când un funcționar public fură pentru el sau pentru familie, nu și dacă face acest lucru pentru terți. Scad limitele pedepselor și termenul de prescripție, se elimină pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa o funcție publică, iar fapta trebuie comisă în timpul orelor de program pentru a fi considerată infracțiune. Articolul privind abuzul în serviciu ”nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de parlament sau guvern”.
Cât de mult reprezintă Petronela Csokany minoritatea bulgară? Foarte puțin, spre deloc, dacă luăm în considerare poziția oficială a partidului care a trimis-o în parlament. „Deputata Petronela-Mihaela Csokany nu a solicitat și nici nu a primit mandat a trimis-o în parlament din partea Uniunii Bulgare din Banat – România referitor la modul în care să voteze. Votul deputatei a fost exprimat în nume propriu, urmărindu-și un interes personal. În acest sens, învederăm opiniei publice că există o plângere penală, depusă în 18 ianuarie 2018, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției pe numele deputatei. Deputata Petronela-Mihaela Csokany se află într-o relație conflictuală cu UBB-R, existând mai multe litigii pe rolul instanțelor timișene. De foarte mult timp, ea nu mai reprezintă interesele Uniunii, neavând contact cu majoritatea etnicilor bulgari și dezavuăm comportarea ei în calitate de deputat, reprezentant al minorității bulgare din România”, se precizează într-un comunicat transmis de prim-vicepreședintele Ștefan Zablatosche Velciov și
secretarul general Nicolae Markov.
Războiul Csokany – UBB-R a explodat la începutul acestui an, deputatul fiind suspectat că a „palmat” nu mai puțin de 3,96 milioane de lei din banii uniunii. Uniunea Bulgară din Banat România (UBB-R), n-a plătit de 10 ani niciun fel de taxe și impozite pentru angajații pe care îi are. Asta a rezultat dintr-un control făcut de inspectorii de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Practic, din 2008, UBB-R nu a mai achitat niciun leu în contul obligaţiilor de plată a impozitului pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale. Evidența contabilă a UBB-R a fost în sarcina deputatului Petronela-Mihaela Csokany. „UBB-R trebuia să reţină, să declare şi să plătească la bugetul statului şi la bugetul asigurărilor sociale impozitul pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale stabilite prin estimare la suma totală de 3,96 milioane de lei (2,2 milioane de taxe şi contribuţii angajaţi şi 1,7 milioane lei contribuţii angajator) (…) Persoana răspunzătoare pentru perioada cuprinsă între 28.02.2008 şi până în prezent este contabilul șef al UBB-R, d-na Csokany Petronela-Mihaela”, au notat cei de la ANAF.
Activitatea parlamentară a Petronelei Csokany este sublimă, dar… lipsește cu desăvârșire. În doi ani și jumătate de mandat, ea a vorbit de 3 ori, din care o dată la depunerea jurământului și o dată timp de… 2 secunde, a avut o declarație politică și a semnat pentru 8 propuneri legislative și o moțiune de cenzură. În declarația de avere are un teren la Dudeștii Vechi și un Citroen C3, dar și două conturi bancare: unul cu 0 lei, altul cu „fabuloasa” sumă de 200 lei. Are însă două credite în valoare totală de peste 100.000 lei, ambele contractate anul trecut și scadente în 2018, respectiv 2020, la un salariu de deputat de 103.897 lei. Anul trecut, la votarea moțiunii care a dus la căderea Guevernului Grindeanu, Csokany a spus că s-a abținut de la vot, însă imaginile surprinse în Camera Deputaților o arată introducând fără griji bilele în urne.
Comentarii prin facebook